27 Μάιος 2016, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2016, 14:47

Στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος (φωτο)

  • Στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος (φωτο)
    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης φιλάει το χέρι του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  • Στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος (φωτο)
    Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά υποδέχεται τον Πατριάρχη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  • Στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος (φωτο)
    Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος στην υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Δέκα λεπτά πριν από τις 11:00 της Παρασκευής, με αεροσκάφος των ρωσικών αερογραμμών, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι προσκυνηματικού χαρακτήρα και θα βρεθεί στο Άγιον Όρος, όπου το πρωί του Σαββάτου θα υποδεχθεί, μαζί με τον Πόντιο επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αιτία της επισκέψεώς του Πατριάρχη Κύριλλου στο Άγιον Όρος αποτελεί η συμπλήρωση χιλίων χρόνων ρωσικής παρουσίας στο Περιβόλι της Παναγιάς, με την Ιερά Μονή του Αγίου Πεντελεήμονα, το γνωστό και ως ρώσικο μοναστήρι.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Από νωρίς το πρωί, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με δεκάδες Έλληνες αλλά και Ρώσους αστυνομικούς να βρίσκονται ακροβολισμένοι.


Ο Γιάννης Αμανατίδης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υποδέχονται τον Πατριάρχη Κύριλλο στο αεροδρόμιο Μακεδονία
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος συνοδεύονταν από λίγους κληρικούς της ρωσικής εκκλησίας, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος.

Για περίπου δέκα λεπτά ο Πατριάρχης Κύριλλος και οι Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσίων φάνηκε καλά ενημερωμένος για το θέμα της Μακεδονίας και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για μία ακόμα φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του η επίσκεψη των ανώτατων πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών της Ρωσίας να αποτελέσει μία νεα αρχή για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά από λίγο ο Ρώσος ιεράρχης αναχώρησε οδικώς για την Ουρανούπολη, από όπου στη συνέχεια με σκάφος θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται εκ νέου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Κυριακής. Αναμένεται να προσκυνήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, τον πολιούχο της πόλης και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και θα αναχωρήσει για τη Ρωσία το μεσημέρι της Κυριακής.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης