27 Μάιος 2016, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2016, 14:48

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα (βίντεο)

  • Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Kimimasa Mayama)

Λίγους μήνες προτού παραδώσει το Οβάλ Γραφείο στον επόμενο ή στην επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε μια ακόμα κίνηση υψηλού συμβολισμού: έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

Συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο, μέσα στο Πάρκο Ειρήνης.

Εκεί υπάρχουν δεκάδες τόμοι με ονόματα θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί. «Πριν από 71 χρόνια ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Χιροσίμα – ανάμεσά τους και επιζήσαντες των επιθέσεων.


(Φωτ.: EPA / Kimimasa Mayama)

Στις 6 Αυγούστου 1945 η Χιροσίμα βομβαρδίστηκε με την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ο αμερικανικός στρατός έριξε άλλη μία βόμβα στο Ναγκασάκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος σήμερα μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Ομπάμα: Εκείνη την ημέρα ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Αυτή η βόμβα απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντώντας στο ερώτημα γιατί επισκέπτεται τη Χιροσίμα, είπε: «Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του πήγε και στο μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων με βαριά εγκαύματα, κουρελιασμένα ρούχα, και αγάλματα που απεικονίζουν ανθρώπους να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας. Σύμβουλοι του Ομπάμα τονίζουν ότι ένας από τους στόχους του προέδρου είναι να προβάλλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο το 2009 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να πει τη λέξη «συγγνώμη».

Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μανχάταν, ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και τη διάσωση του πληθυσμού. Πρόκειται για μια άποψη με την οποία διαφωνούν αρκετοί ιστορικοί. Από την άλλη μεριά, οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.

«Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση για τη χρήση ατομικών όπλων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, ωστόσο θα επισημάνω ότι η επίσκεψή μου εδώ στη Χιροσίμα μαζί με τον πρωθυπουργό Άμπε δείχνει στον κόσμο τη δυνατότητα της συμφιλίωσης», αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στην εφημερίδα Asahi.