27 Μάιος 2016, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2016, 03:47

Πόντιοι και Αρμένιοι στο Βερολίνο την ημέρα του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία

  • Πόντιοι και Αρμένιοι στο Βερολίνο την ημέρα του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία
    (Φωτ.: EPA / Rainer Jensen)

Μπορεί οι τουρκικές οργανώσεις να διοργανώνουν το Σάββατο κινητοποίηση ενάντια στο ψήφισμα που ετοιμάζεται να περάσει η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας και με το οποίο θα αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων και των χριστιανικών μειονοτήτων, ωστόσο οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι δεν σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης 2 Ιουνίου δίνουν ραντεβού στην Πύλη του Βραδεμβούργου, καθώς μία ώρα αργότερα ξεκινά η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ.

Το ακριβές κείμενο που θα εισαχθεί προς ψήφιση με πρωτοβουλία του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης των Πρασίνων δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο σε όλα τα προσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει η λέξη «γενοκτονία».

Μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Ανέστης Οσιπίδης, ανέφερε ότι άλλη μία λέξη που σίγουρα χρησιμοποιείται είναι η λέξη «αναγνώριση». Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας έχουν μισθωθεί δύο πούλμαν που θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα από το Ντίσελντορφ και τη Στουτγάρδη προκειμένου να μεταφέρουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Βερολίνου.

«Επιλέξαμε τις δύο συγκεκριμένες πόλεις καθώς εκεί υπάρχουν τα περισσότερα ποντιακά σωματεία. Πολλοί όμως θα δώσουν το παρών στο Βερολίνο ταξιδεύοντας με ιδιωτικά μέσα», αναφέρει ο Ανέστης Οσιπίδης.

Στο κάλεσμα «για ενεργό συμμετοχή και για τη δημιουργία ενός μοχλού πίεσης» συμμετέχουν ακόμα οργανώσεις Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και φίλοι και υποστηρικτές του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Σύνθημα είναι: «Είμαστε εκεί, θυμόμαστε, και ζητούμε εδώ και τώρα την αναγνώριση».

Συλλογοι