26 Μάιος 2016, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2016, 01:37

Διαγωνισμός δοκιμίου για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Οι νικητές (φωτο)

  • Ποίημα για τη Γενοκτονία των Ποντίων από κάποιον που αγαπά τον Πόντο για την ιστορία του
    Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr)

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, και στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ συμβάλλουν από την πλευρά τους στη διάδοση του θέματος της Γενοκτονίας. Στο διαγωνισμό δοκιμίου με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή Ελλήνων ποντιακής καταγωγής διαφόρων ηλικιών.

Μέλος της κριτικής επιτροπής ήταν ο διευθυντής της ρωσικής έκδοσης του pontos-news.gr Βασίλης Τσενκελίδης, ο οποίος μοιράστηκε τις σκέψεις και τα συμπεράσματά του για το διαγωνισμό.

«Ήταν θετική η συμμετοχή Ελλήνων ποντιακής καταγωγής διαφόρων ηλικιών και από διαφορετικές χώρες. Ο τρόπος που προσέγγισαν το ζήτημα της Γενοκτονίας και εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για τις τραγικές σελίδες της ιστορίας ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός. Όπως όμως έγινε αντιληπτό από την κριτική αποτίμηση των εργασιών, αυτό που λείπει είναι η βαθιά γνώση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διδάσκεται η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα σχολεία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και στα σχολεία της Ελλάδας πια.

»Γι’ αυτό γίνεται αντιληπτό ότι επιβάλλεται να διδάσκεται η ποντιακή ιστορία στις περιοχές όπου είναι ζωντανό το ποντιακό στοιχείο» δήλωσε.

Την α΄ θέση στο διαγωνισμό έλαβε η Βικτόρια Βερσίνινα (Ουκρανία), τη β΄ η Ιλόνα Πεχλιβανίδη (Γεωργία) και την γ΄ τη μοιράστηκαν η Ευγενία Κιβατσίτσκαγια (Ρωσία) και ο Μινάι Μπαρμπάρ (Κιργιζία). Ο Μινάι Μπαρμπάρ βραβεύτηκε επίσης από την εφημερίδα Μιρ και Ομόνοια για την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο θέμα της Γενοκτονίας.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που εξέτασε και βαθμολόγησε τα δοκίμια των διαγωνιζομένων αποτέλεσαν οι:

  • Γιούλια Ζάρικοβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.
  • Ίνγκα Αμπγκάροβα, δημοσιογράφος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Μιρ και Ομόνοια.
  • Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός, διευθυντής της ρωσικής έκδοσης του pontos-news.gr.
  • Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης, ιστορικός, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών.

Τα βραβευθέντα δοκίμια θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα Μιρ και Ομόνοια.

Gallery