26 Μάιος 2016, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2016, 12:21

Έκπληξη Κοτζιά στην παρουσίαση του βιβλίου του Στυλιανίδη για τη Θράκη

  • Έκπληξη Κοτζιά στην παρουσίαση του βιβλίου του Στυλιανίδη για τη Θράκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε την επανασύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη προκειμένου να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την περιοχή. Η επιλογή του τόπου και του χρόνου από τον υπουργό Εξωτερικών κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν· η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη με τίτλο Θράκη: Το επόμενο βήμα (εκδόσεις Μίνωας).

Η διακομματική επιτροπή ήταν ένα πάγιο αίτημα του πρώην υπουργού. Τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα, δεν είχε υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη έδωσαν το παρών ο Κώστας Καραμανλής καθώς και στελέχη και βουλευτές από όλα τα κόμματα. «Οι τέσσερις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν (…) απορροφημένες από την οικονομική κρίση δεν εστίασαν στη Θράκη. Δεν υπήρξε συντονισμός δράσης των υπουργείων, ούτε φυσικά ένας ολοκληρωμένος και διακομματικά συμφωνημένος εθνικός σχεδιασμός, με συνέπεια να παγώσουν ή να εγκαταλειφθούν σωστές πολιτικές που είχαν ξεκινήσει, να μην προστατευτεί η περιοχή από τις επιπτώσεις της κρίσης που εδώ αποκτούσαν πρόσθετη βαρύτητα γιατί είχαν άμεσες δημογραφικές και εθνικές συνέπειες», γράφει μεταξύ άλλων ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές για την παρεμβατική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και κατά πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2015 αφού, κατά τον πρώην υπουργό, η τουρκική διπλωματία δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να επιδιωχθεί το μάξιμουμ της παρεμβατικότητας στη μειονότητα της Θράκης.

Στυλιανίδης: Η Τουρκία χρησιμοποίησε για μια ακόμα φορά τη μειονότητα.

«Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη και τις επιπολαιότητες της ελληνικής πολιτείας και επεδίωξε να μετατοπίσει το θέμα από την κλασική παρέμβαση για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων σε μια νέα βάση για τη διεκδίκηση της “Συνδιοίκησης” στη Θράκη με τη συμμαχία ή έστω την ανοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από αντίστοιχα μειονοτικά κόμματα», γράφει χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.