29 Μάιος 2016, 13:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2016, 17:03

Το Βλαδικαυκάς χόρεψε και γιόρτασε ποντιακά – Αποστολή του pontos-news.gr (βίντεο, φωτο)

  • Το Βλαδικαυκάς χόρεψε και γιόρτασε ποντιακά – Αποστολή του pontos-news.gr (βίντεο, φωτο)
    Η παιδική χορευτική ομάδα του «Προμηθέα» (φωτ.: Κ. Παυλίδης)
  • Το Βλαδικαυκάς χόρεψε και γιόρτασε ποντιακά – Αποστολή του pontos-news.gr (βίντεο, φωτο)
    Τα παιδάκια του Συλλόγου «Προμηθέας»
  • Το Βλαδικαυκάς χόρεψε και γιόρτασε ποντιακά – Αποστολή του pontos-news.gr (βίντεο, φωτο)
    Παραδοσιακός χορός της Οσετίας «Σιμντ»

Βλαδικαυκάς – Αποστολή: Κωνσταντίνος Παυλίδης

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, το Βλαδικαυκάς, πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Μαΐου Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Εκατοντάδες Έλληνες της ευρύτερης περιοχής αλλά και πολυπληθής αποστολή από την Ελλάδα –επίσημοι και χορευτές του Παμποντιακού Συλλόγου «Αργώ»– συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος «Προμηθέας».

Το pontos-news.gr βρέθηκε στο Βλαδικαυκάς και έζησε μοναδικές στιγμές, εκεί όπου ο ποντιακός ελληνισμός κρατά ψηλά την ιστορία και την παράδοσή του.

Την πρώτη της εμπειρία έζησε η ελληνική αποστολή όταν επισκέφτηκε το ορθόδοξο μοναστήρι στην Αλάνια, που βρίσκεται στο φαράγγι Κουρτάτ. Οι μοναχοί μάς υποδέχτηκαν και μας παρέθεσαν γεύμα ευχόμενοι «Χριστός Ανέστη», ενώ μαγευτική ήταν και η περιήγηση στο φαράγγι.


Το μοναστήρι

Κατά την επιστροφή στο Βλαδικαυκάς έγινε στο χώρο του συλλόγου «Προμηθέας» μια συνάντηση καλωσορίσματος και γνωριμίας, που ακολουθήθηκε, το απόγευμα, από μια ζεστή εκδήλωση. Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης ζωντάνεψε από παιδιά προσχολικής ηλικίας, Ελλήνων και Οσέτιων, μελών του συλλόγου, που εντυπωσίασαν τους καλεσμένους από την Ελλάδα. Οι φορεσιές, η παρουσίαση, η εκτέλεση του θεατρικού δρώμενου αλλά και μια μικρή συναυλία που δόθηκε, ήταν απαράμιλλης ομορφιάς και γοήτευσαν το κοινό.


Ορφέας και Ευρυδίκη

Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού, η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα μαζί με το ΔΣ του συλλόγου «Προμηθέας» συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής κυβέρνησης. Την ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτρη Πλευράκη και τη διευθύντρια Ευρώπης Ευανθία Παπαδάτου, υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας - Αλάνιας Τεϊμουράζ Τουσκάεφ.

Οι δύο πλευρές συνομίλησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες για πολλά θέματα, μεταξύ άλλων τουρισμού, γεωργίας και κατασκευών, ενώ συζήτησαν και μια πρόταση του... Κρητικού Δ. Πλευράκη για μια «φιλική συμμαχία» με το όμορφο ελληνικό νησί. Παρούσα μάλιστα στην αντιπροσωπεία ήταν και η ειδική σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης - Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ελίνα Μικρουλέα. «Έχουμε κάνει μια πρόταση. Φυσικά, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το Βλαδικαυκάς έχει πολλά κοινά με την Κρήτη· τα βουνά, την φύση... γι’ αυτό και την επιλέξαμε», είπε ο Δ. Πλευράκης.


Δημήτρης Πλευράκης, Σόνια Θεοδωρίδου, Ευανθία Παπαδάτου, Αθανάσιος Χούπης, Ελίνα Μικρουλέα

Πρόταση για αδελφοποίηση του Βλαδικαυκάς με τον Ασπρόπυργο διατύπωσαν και οι αντιδήμαρχοι της πόλης Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης και Παντελής Σαββίδης που συμμετείχαν στην αποστολή μαζί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου, Αθανάσιο Χούπη.


Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Τ. Τουσκάεφ είπε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο, είναι σημαντικό να εγκαθιδρύσουμε όχι μόνο οικονομικούς αλλά και φιλικούς δεσμούς. Τώρα απλά κάναμε μια συνομιλία με προοπτική». Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Β. Οσετίας, οι Έλληνες πρόσφεραν ένα αντίγραφο ολυμπιακού μεταλλίου.


Επίσκεψη στο μαρτυρικό σχολείο του Μπεσλάν

Η συνέχεια του ταξιδιού περιλάμβανε έναν σταθμό σε μια ιδιαίτερα τραγική σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο ερειπωμένο πια σχολείο του Μπεσλάν, σύμβολο της παράνοιας της τρομοκρατίας αλλά και βωμό θυσίας εκατοντάδων παιδιών και των δασκάλων τους. Ανάμεσά τους ο Πόντιος γυμναστής Ιβάν Κανίδης που πέθανε εκείνο τον Σεπτέμβριο του 2004 προσπαθώντας να προστατεύσει τους μαθητές· τα παιδιά του. Το όνομά του δόθηκε στο νέο σχολείο του Μπεσλάν (στην ανέγερση του οποίου συνεισέφερε και το ελληνικό κράτος).


Επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο νεκροταφείο των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης

Έχοντας εκπληρώσει το χρέος τους στη μνήμη των αδικοχαμένων, επισκέπτες και οικοδεσπότες επέστρεψαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας για να προετοιμαστούν για τη μεγάλη γιορτή του φεστιβάλ.

Ο Πόντος με τους χορούς και τα τραγούδια του, αλλά και όλη η Ελλάδα, ζωντάνεψαν στη σκηνή του θεάτρου προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Η ποντιακή λύρα και το νταούλι έδωσαν το ρυθμό για το χορευτικό του «Προμηθέα» και εκείνο της φιλοξενούμενης «Αργούς», ενώ καλλιτέχνες της Οσετίας και άλλων περιοχών του Καυκάσου ερμήνευσαν ελληνικά τραγούδια που συγκίνησαν. Ανάμεσά τους τα «Περήφανα πουλάκια», ένα τραγούδι που ακούγεται σε κάθε εκδήλωση του «Προμηθέα».

Υψηλοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα ήταν ο αρχιμουσικός Θεόδωρος Ορφανίδης και η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που λίγες μέρες αργότερα, από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, μνημόνευσε την εμπειρία της στο φεστιβάλ του Βλαδικαυκάς. Πριν η Σόνια μαγέψει με τη φωνή της στο Φεστιβάλ, το ζεύγος των μουσικών μίλησε στην κάμερα του pontos-news.gr για τη συμμετοχή του.

Στο χαιρετισμό του προς το κοινό κατά την εκδήλωση ο πρόεδρος του «Προμηθέα» Γιώργος Ασλανίδης τόνισε το βάρος που δίνεται από το Σύλλογο στην προσπάθεια να μαθαίνουν τα παιδιά αλλά και οι άλλοι λαοί τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνισμού. Και ποιος καλύτερος τρόπος από τους περήφανους ποντιακούς χορούς;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στα μέλη του Συλλόγου «Προμηθέας» Σπύρο Γαβαλίδη, Νίκο Χαραλαμπίδη, Νίκο Ανανιάδη και Πέτρο Διλγκιάροφ για την προσφορά τους στην ελληνική κοινότητα του Βλαδικαυκάς.


Το κλείσιμο του Φεστιβάλ

Οι επισκέπτες από την Ελλάδα δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία, το Φεστιβάλ και την επικοινωνία με τους Οσέτιους, με τους οποίους τους ενώνουν αρκετά στοιχεία. «Ταξιδέψαμε στην Ελλάδα, ταξιδέψαμε στην πατρίδα των προγόνων μας, θυμηθήκαμε τους γονείς μας και τους παππούδες μας να μας εξιστορούν για την ζωή τους, τα τραγούδια τους, την μουσική τους». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνονται οι εντυπώσεις τους όπως εκφράστηκαν στο pontos-news.gr.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Κωνσταντίνος Παυλίδης.

  • Η μετάβαση του χορευτικού της «Αργούς» ήταν χορηγία της Ellinair και της Σόνιας Θεοδωρίδου της Aegean.
Gallery