26 Μάιος 2016, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάιος 2016, 10:42

Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στην Κατερίνη (φωτο, βίντεο)

  • Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στην Κατερίνη (φωτο, βίντεο)
    Νέα παιδιά κρατούν με περηφάνια τα λάβαρα των συλλόγων τους και κατευθύνονται στην Πλατεία Γενοκτονίας της Κατερίνης
  • Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στην Κατερίνη (φωτο, βίντεο)
    Η μικτή χορωδία και οι νεαροί λυράρηδες των Συλλόγων Ποντίων Πιερίας πλαισίωσαν εξαιρετικά το δρώμενο
  • Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στην Κατερίνη (φωτο, βίντεο)
    Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης

Την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησαν την Κυριακή 22 Μαΐου, στην Κατερίνη με σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν από κοινού οι Σύλλογοι Ποντίων Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. της Θείας Αναλήψεως και ακολούθησε συγκινητική ομιλία της εκπροσώπου Συλλόγων Ποντίων Πιερίας, Σίσσης Σπυριδοπούλου από τον Σύλλογο των Πλατανακίων.

Εν συνεχεία, πομπή με επικεφαλής μέλη Ποντιακών και άλλων Συλλόγων της Κατερίνης με τα λάβαρα τους κατευθύνθηκε στην Πλατεία Γενοκτονίας για την κατάθεση στεφάνων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το βράδυ, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» του Δήμου Κατερίνης, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις για το θέμα της Γενοκτονίας.

 
Ο Δημήτρης Προκοπίδης ανάγνωσε το μήνυμα συμπαράστασης Τούρκων ακαδημαϊκών στον αγώνα των Ποντίων για αναγνώριση της Γενοκτονίας

Εκ μέρους των Συλλόγων Ποντίων, ο Δημήτρης Προκοπίδης τεκμηρίωσε το γεγονός της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στάση επιφανών ιστορικών και διανοητών της Τουρκίας, οι οποίοι, κατά την πρώτη Ημερίδα για το Ποντιακό ζήτημα που οργανώθηκε στην Άγκυρα στις 9 Απριλίου 2016, μίλησαν ευθέως για Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και κράτησαν όρθιοι ενός λεπτού σιγή για τα θύματά της.


Η αφίσα από την πρώτη Ημερίδα για το Ποντιακό ζήτημα που οργανώθηκε στην Άγκυρα

Ο Δημήτρης Προκοπίδης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί εθνοκάθαρσης και διάβασε το συγκλονιστικό μήνυμα που στείλανε για την εκδήλωση μνήμης στην Κατερίνη επιφανείς Τούρκοι διανοητές και ακαδημαϊκοί με επικεφαλής τον δρ Φικρέτ Μπασκάγια, πρόεδρο του Ιδρύματος «Φόρουμ Τουρκίας και Μέσης Ανατολής».

«Παρ’ όλη τη γενοκτονία και εξορία που δεχτήκατε πριν από εκατό χρόνια, συνεχίσατε την αντίστασή σας και καταφέρατε να προστατέψετε την ύπαρξή σας. Μ’ αυτή την τίμια προσπάθειά σας δεν περάσατε απλά ένα τεστ αξιοπρέπειας, αλλά ταυτόχρονα γίνατε παράδειγμα και δώσατε ελπίδα και σε άλλους λαούς που έπεσαν θύματα παρόμοιων καταπιέσεων και σφαγών. Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει ήττα για τους αποφασισμένους. Σας χαιρετούμε εσάς όλους με σεβασμό», σημείωναν στο μήνυμά τους οι Τούρκοι διανοούμενοι.


Ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης στο βήμα της εκδήλωσης

Αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του γνωστού σκιτσογράφου Στάθη (Στάθης Σταυρόπουλος) με θέμα «19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Ο απόηχος πρέπει να αποκτήσει ήχο σήμερα».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το εξαιρετικό δρώμενο με απαγγελίες μαρτυριών καταγοήτευσε τους παρευρισκόμενους. Τις απαγγελίες έκαναν οι Δημήτρης Προκοπίδης, Περιστέρα Πεΐδου και Λάζαρος Τζορμπατζίδης, ενώ συμμετείχαν η μικτή χορωδία των Συλλόγων Ποντίων Πιερίας υπό την διεύθυνση του Γιάννη Τοπαλίδη και οι νεαροί λυράρηδες των Συλλόγων.


Η μικτή χορωδία και οι λυράρηδες των Συλλόγων Ποντίων Πιερίας

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αιδεσιμότατος Ιωάννης Υφαντίδης, ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνης Σοφία Μαυρίδου και ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις