25 Μάιος 2016, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2016, 20:01

Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα στη λίστα με τις καθαρότερες παραλίες

  • Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως οι ακτές της Ελλάδας

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη λίστα των 50 χωρών, των οποίων οι ακτές και οι μαρίνες έλαβαν φέτος τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες παγκοσμίως, με το νομό Χαλκιδικής να κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των ελληνικών προορισμών, από την άποψη του αριθμού των βραβευμένων παραλιών. Σε σύνολο 3462 βραβευμένων ακτών και 660 μαρίνων ανά τον κόσμο, η γαλάζια σημαία κυματίζει πλέον σε 430 ελληνικές παραλίες και εννέα μαρίνες.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία και στη δεύτερη η Τουρκία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Οι περιοχές που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη Δανία. Οι περισσότερες παραλίες με γαλάζια σημαία στην Ελλάδα εντοπίζονται στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής (52), ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι νομοί Λασιθίου (41), Δωδεκανήσων (34), Κυκλάδων (30), Χανίων (29), Ηρακλείου (17), Ρεθύμνου και Ζακύνθου (15) και Καβάλας και Λέσβου (14).

Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση της τελετής απονομής των γαλάζιων σημαιών για πρώτη φορά εκτός Δανίας, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση, η οποία τιμά την Ελλάδα και τον τουρισμό της, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες, καταφέρνει να ανταπεξέρχεται και να δίνει τον καλύτερο εαυτό της.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.