25 Μάιος 2016, 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2016, 17:31

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ – Ξεκινούν οι προκριματικοί

  • Kρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: Στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Pixel)

Ξεκινούν την Πέμπτη 26 Μαΐου οι προκριματικοί της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας 2016, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη στήριξη της γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με τη χορηγία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Συμμετέχουν φοιτητές από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας.

Από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Και από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Το έπαθλο για τους νικητές θα είναι μια υποτροφία σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ, το οποίο θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Τις προοπτικές που ανοίγει η διοργάνωση για το ΑΠΘ τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πέρα από την προφανή αξία, που έχει ως πολιτιστικό γεγονός για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, είναι και μια ακόμη ευκαιρία για το ΑΠΘ να ανοίξει προς όλο τον κόσμο».


Από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του ΑΠΘ με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη

Ο ίδιος ευχαρίστησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη για τη στήριξη του, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί ένα ακόμη έμπρακτο βήμα της συνεργασίας του με το ΑΠΘ, στα πλαίσια του μνημονίου που υπέγραψαν πρόσφατα ο ίδιος και ο Ιβάν Σαββίδης. Η διοργάνωση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας συμπίπτει με τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΘ, αλλά και με το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη.