25 Μάιος 2016, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2016, 09:24

Επιτέλους έκλεισε η αξιολόγηση – Και τώρα τι;

  • Επιτέλους έκλεισε η αξιολόγηση – Και τώρα τι;
    Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Luis De Guindos Jurado στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Tashana Batista)

Μετά από ένα μαραθώνιο Eurogroup και μήνες αναμονής που μόνο προβλήματα δημιούργησαν στην Ελλάδα, σήμερα τα ξημερώματα έκλεισε η αξιολόγηση με αρκετά θέματα να παραμένουν ανοιχτά και παρά το ότι η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι αυτό την ώρα που η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως «η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά αλλά για να πάρουμε τα πρώτα 7,5 δισ.ευρώ θα πρέπει να αλλάξει το πολυνομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, για να παίρνει η Ελλάδα τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος θα πρέπει κάθε φορά να υλοποιεί κάποια από τα προαπαιτούμενα, δηλαδή υπάρχουν όροι. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, το Ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από «κάποιες λεπτομέρειες».


Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Μετά τα μέσα Ιουνίου θα γίνει μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ελάφρυνση χρέους
Δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πήρε το Eurogroup. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε τρία στάδια. Το βραχυπρόθεσμο στάδιο θα υλοποιηθεί «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως τη λήξη του προγράμματος».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.