24 Μάιος 2016, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2016, 23:48

Eurogroup: Σε δύο κομμάτια σπάει η δόση

  • Μέχρι την Τετάρτη η επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς
    Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον επίτροπο των Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί (αριστερά) και τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια Eurogroup (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Tashana Batista)

Σε δύο τμήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Eurogroup ότι θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν, το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο ενώ τα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει πως η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού. Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο.

Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).