24 Μάιος 2016, 23:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2016, 21:50

Ο Ερντογάν παγώνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

  • Απειλές Ερντογάν σε Γερμανία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    (Φωτ. αρχείου)

Λάδι στη φωτιά και πονοκέφαλο στη Αθήνα προκαλεί η εκβιαστική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να παγώσει την συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό. Ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας  διεμήνυσε ότι η Άγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέχρι να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Μιλώντας σήμερα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμη, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο γεγονός ότι τα κεφάλαια, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Αγκυρα με βάση τη συμφωνία, δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη. Και σε αυτό το ζήτημα γίνονται παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πάγια τακτική των Βρυξελλών είναι τα κεφάλαια να χορηγούνται σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά η Άγκυρα επιμένει ότι θέλει να διαχειριστεί η ίδια τα 6 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί να λάβει ως βοήθεια από την ΕΕ.