25 Μάιος 2016, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2016, 17:44

Οι εκδηλώσεις για τη 19η Μαΐου από τους Πόντιους Ημαθίας, στη Βέροια (φωτο, βίντεο)

  • Οι εκδηλώσεις για τη 19η Μαΐου από τους Πόντιους Ημαθίας, στη Βέροια (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Από το προφίλ του Παύλου Σαρημιχαηλίδη στο facebook)

Ποικίλες δράσεις πραγματοποίησε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας για τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Την Πέμπτη 19 Μαΐου, ανήμερα της μαύρης επετείου, έγινε αιμοδοσία σε συνεργασία με το ΓΝ Βέροιας στην πλατεία Δημαρχείου, με σύνθημα «Δώσε αίμα για το αίμα που χάθηκε», ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δωρεά μυελού τον οστών έγινε σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 15 Μαΐου με τη δεντροφύτευση του προαύλιου χώρου της λέσχης, με τίτλο «Μια ρίζα για τις ρίζες μας».

Μνημόσυνο για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων τελέστηκε την Κυριακή 22 Μαΐου το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας Παύλο Τουτουντζίδη. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Παύλος Σαρημιχαηλίδης.


(Φωτ.: Δώρα Μπαλτατζίδου)

Ταυτόχρονα, λαμπαδηδρόμοι ξεκίνησαν από τα μνημεία Γενοκτονίας της Νάουσας, του Κοπανού και της Πατρίδας, και μια άλλη ομάδα λαμπαδηδρόμων από τα μνημεία Γενοκτονίας της Αλεξάνδρειας, του Σταυρού και του Μακροχωρίου.


Στιγμιότυπα από τη λαμπαδηδρομία μνήμης για τις 353.000 γενοκτονημένες ψυχές

Οι λαμπαδηδρόμοι κατέληξαν στο μνημείο Γενοκτονίας της Βέροιας. Σκοπός της συμβολικής αυτής κίνησης ήταν να ενωθούν τα μνημεία Γενοκτονίας του νομού, ως μια κίνηση ενίσχυσης του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ξύπνησε μνήμες και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης η παράσταση με θέμα τη Γενοκτονία και τίτλο «Οι ρίζες ποτέ δεν κόβονται».


(Φωτ.: Pliroforiodotis Imathias)

Διπλή παράσταση με θέμα τη Γενοκτονία παρουσιάστηκε την Κυριακή το βράδυ στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας. Μέσα από εμπεριστατωμένη αφήγηση, εικόνα, ήχο και χορούς, όπως αυτούς της πολύπαθης Μπάφρας, παρουσιάστηκαν ιστορικές αλήθειες και γεγονότα.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η εμφάνιση στη σκηνή της 97χρονης Μαρίας Σισμανίδου, επιζήσασας της Γενοκτονίας, που στα μάτια της αντικατοπτρίζεται όλη η ιστορία της ζωής των Ποντίων του ξεριζωμού (φωτ. αριστερά από το προφίλ του Π. Σαρημιχαηλίδη).

Καθήλωσε τους θεατές στην εκδήλωση η αφήγηση της Ηρώς Φωστηροπούλου, ενώ γοήτευσαν με την ερμηνεία τους στο τραγούδι η Μελίνα Χατζηκαμάνου και ο Αχιλλέας Βασιλειάδης. Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και πολιτιστικών φορέων.

Gallery
Εκδηλωσεις