25 Μάιος 2016, 13:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάιος 2016, 10:22

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας από το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

  • Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας από το «Φάρο» Ποντίων Πατρών

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Φάρος Ποντίων Πατρών και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-ΠΕ Αχαΐας με την αρωγή του Δήμου Πατρέων, τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων και εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον.

Μετά την επιμνημόσυνη δέση πραγματοποιήθηκε πορεία μνήμης από τον Ιερό Ναό έως την πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, στην οποία βρίσκεται και η προτομή του μητροπολίτη Χρύσανθου. Εκεί τελέσθηκε ιερό τρισάγιο, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η μπάντα του Δήμου Πατρέων παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Παρευρέθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γκοτσόπουλος, οι πρώην αντιδήμαρχοι Πατρέων Γιώργος Σιγαλός και Παναγιώτης Βαφέας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτιστικών και άλλων φορέων και πλήθος κόσμου ποντιακής και μη καταγωγής.

Οι εκδηλώσεις, όπως αναφέρει ο «Φάρος», είχαν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.