24 Μάιος 2016, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2016, 12:30

Δικαίωμα στη μνήμη ζητούν οι Πόντιοι της Ελβετίας

  • Δικαίωμα στη μνήμη ζητούν οι Πόντιοι της Ελβετίας
    Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Δημήτριο Ζυρίχης (φωτ.:Ένωση Ποντίων Ελβετίας)

Ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ήταν η Κυριακή 22 Μαΐου για δεκάδες μέλη της Ένωσης Ποντίων Ζυρίχης που τίμησαν όλους όσοι χάθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Τουρκία με μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Επίσκοπος Λαμψάκου Μακάριος, ο οποίος μάλιστα μοιράστηκε με τους Πόντιους που ήταν στο ναό το δικό του προσκύνημα στην πατρώα γη του Πόντου. Ο γραμματέας της ποντιακής ένωσης Γιώργος Νικολαΐδης, περιτριγυρισμένος από μέλη του μικρού χορευτικού που κρατούσαν τα μικρά πλακάτ της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας με το μήνυμα «Δεν Ξεχνάμε!», μίλησε για εκείνους που χάθηκαν. 

«Θα θυμηθούμε σήμερα μια ιστορία αληθινή, μία από τις πολλές, τραγικές αληθινές ιστορίες της Γενοκτονίας των Ποντίων, της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Γιατί λαός δίχως μνήμη δεν έχει μέλλον» είπε.

Ήταν 6 Ιανουαρίου, συνέχισε, όταν χωρίς κανείς να γνωρίζει τον λόγο, σε όλη την επαρχία της Τραπεζούντας χτυπούσαν οι καμπάνες σαν συναγερμός, καλώντας τους Χριστιανούς στην εκκλησία του τόπου τους.

«Στο χωριό Στάμα της Άνω Ματσούκας, μαζεύτηκαν οι χριστιανοί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εκεί ο παπάς τους ανακοίνωσε την απόφαση του Νομάρχη Τραπεζούντας, όλοι οι χριστιανοί να κατέβουν μέσα σε 6 ώρες στο λιμάνι για να τους πάρουν τα καράβια για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Γιώργος Νικολαΐδης, ενώ οι ομογενείς άκουγαν συγκινημένοι.