24 Μάιος 2016, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2016, 10:34

Ο «κόφτης» στην τσέπη μας από την 1η Ιουνίου

  • Ο «κόφτης» στην τσέπη μας από την 1η Ιουνίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαργαρίτα Κιάου)

Η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% αναμένεται να φέρει ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη που σερβίρουν σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν.

Επιπλέον καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο και Σίφνο.

Έτσι, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται στα συγκεκριμένα νησιά από 5% σε 13% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Και από από 9% σε 13% για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά, φαρμακευτικά προϊόντα, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 16% στο 24%, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.