23 Μάιος 2016, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2016, 22:11

«Πράσινο» πρόεδρο έβγαλε η κάλπη στην Αυστρία

  • «Πράσινο» πρόεδρο έβγαλε η κάλπη στην Αυστρία
    Μερικές χιλιάδες ψήφοι ήταν η διαφορά του νικητή των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία από τον ακροδεξιό αντίπαλό του (φωτ.: EPA / Christian Bruna)

Οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ανέδειξαν νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Μόλις 31.026 ψήφοι αποδείχτηκαν καθοριστικοί για την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το βράδυ της Κυριακής μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της κάλπης ο ακροδεξιός υποψήφιος διατηρούσε προβάδισμα, με ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Το αποτέλεσμα αυτό αναστράφηκε με τον συνυπολογισμό των επιστολικών ψήφων που έδωσαν τελικά ποσοστό 50,3%  στον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στην μεταπολεμική ιστορία της ο οποίος δεν προέρχεται από ένα των δύο κομμάτων που κυβερνούν στη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Τη νίκη του υποψήφιου των Πρασίνων χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «η ανάδειξη ενός Πράσινου για πρώτη φορά στο ύπατο αξίωμα της Αυστριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε βάρος ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς, συνιστά νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας».