24 Μάιος 2016, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάιος 2016, 08:59

Εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)

  • Εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)
  • Εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)
  • Εκδηλώσεις μνήμης του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» (φωτο)

Με δάδες και νταούλια, αυτή τη φορά με μπόγους και μωρά στις αγκαλιές τους, έκαναν τη μεγαλειώδη πομπή και λαμπαδηφορία που πραγματοποιούν εδώ και χρόνια. Μια δράση τιμής και μνήμης των αδικοχαμένων προγόνων που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς από το Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», που έγινε το Σάββατο 14 Μαΐου 2016.

Οι Πόντιοι του «Φάρου» ξεκίνησαν από το κτήριο του συλλόγου και κατευθύνθηκαν μέσα από κεντρικούς δρόμους στην πλατεία 19ης Μαΐου.

Η λαμπαδηφορία φέτος θύμιζε την έξοδο των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Μπροστά οι σημαίες, από πίσω να χτυπούν τα νταούλια ρυθμικά, μεταφέροντας το δυσάρεστο γεγονός της Γενοκτονίας παντού, και με τις ζιπουνοφόρες να κρατούν μπόγους, εικόνες και μωρά στην αγκαλιά τους και με τις δάδες να φωτίζουν το δρόμο τους και τις ψυχές των αδικοχαμένων νεκρών.

Στο μνημείο «Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού» της ποντιακής πλατείας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισαν την εκδήλωση ο δήμαρχος της πόλης Γ. Καπλάνης και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γ. Βαρυθυμιάδης.

Μέσα από μουσική αφηγηματική παράσταση με την επιμέλεια της προέδρου του συλλόγου Σοφίας Σαββίδου, με τραγούδια μνήμης, ποιήματα, μοιρολόγια και θεατρικά δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο ταξίδεψαν οι παρευρισκόμενοι στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή.

Λίγο πριν από το χορό σέρρα, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης συγκλόνισε με την ερμηνεία του, αναφέροντας γεγονότα της Γενοκτονίας του χθες και του σήμερα.

Εκδηλωσεις