22 Μάιος 2016, 22:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2016, 23:16

Είσοδος των ακροδεξιών στην κυπριακή Βουλή – Οκτώ τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν

  • Είσοδος των ακροδεξιών στην κυπριακή Βουλή – Οκτώ τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν
    Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έβγαλε η κάλπη των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο (φωτ.: EPA / Cypriot Press Office)

Η είσοδος στη Βουλή, για πρώτη φορά, του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), «αδελφού» κόμματος της Χρυσής Αυγής, με ποσοστό 3,71% μονοπωλεί, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

Συνολικά οκτώ κόμματα πέρασαν το κρίσιμο όριο του 3,6% και εισέρχονται στη νέα Βουλή που ανέδειξε η αναμέτρηση της Κυριακής. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) του Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό 30,69% και ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 25,67%. Η δραματική πτώση των ποσοστών του κόμματος κατά 7,1% εγείρει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θέμα ηγεσίας.

Ερωτηθείς σχετικά ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο ίδιος είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων και ότι στο ΑΚΕΛ «κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας».

Το ποσοστό της αποχής έφτασε για πρώτη φορά στο 33,26%, γεγονός που όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα προβληματίσει όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος πάντως σε δηλώσεις του αφότου είχαν διαφανεί τα αποτελέσματα της εκλογικής κούρσας έστειλε μήνυμα ενότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν».