22 Μάιος 2016, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2016, 20:02

Προεδρικό σύστημα στη χώρα ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

  • Προεδρικό σύστημα στη χώρα ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας
    Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται να προωθεί ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας τα σχέδια Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση που θα του δώσει ακόμα περισσότερες εξουσίες

Με το σύνολο των 1405 έγκυρων ψήφων αναδείχτηκε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ηγέτης του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKR) στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου που έγινε την Κυριακή. Ο 60χρονος Μπιναλί Γιλντιρίμ, μέχρι πρότινος υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, είναι και επίσημα πλέον ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός της γείτονος. 

Απευθυνόμενος μάλιστα στους συνέδρους τόνισε την ανάγκη ο τούρκος πρόεδρος να έχει εκτελεστικές εξουσίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το πιο σημαντικό είναι να αλλάξουμε το Σύνταγμα για ένα προεδρικό σύστημα».

Το μόνο βέβαιο, είναι πως μετά την ολοκλήρωση των σημερινών διαδικασιών στο συνέδριο η νέα κυβέρνηση –στην οποία οι αναλυτές αναφέρουν πως θα συμπεριληφθούν αρκετά ονόματα που είχε απορρίψει στο παρελθόν ο Νταβούτογλου– θα δρομολογήσει την ατζέντα της απόλυτης επικράτησης του Τούρκου προέδρου. Εκτός από τις εσωκομματικές «εκκαθαρίσεις», τα πολιτικά νήματα που κινεί παράλληλα ο… Σουλτάνος Ερντογάν είναι πολλά.

Προκειμένου να αποδυναμώσει εντελώς την πολιτική δύναμη του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έφερε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση νόμο για την άρση της ασυλίας των βουλευτών κατά των οποίων έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται να δρομολογήσει ακόμη και εκλογές, προκειμένου να ενδυναμώσει τον κοινοβουλευτικό του έλεγχο και να πετύχει, επιτέλους, την υπερψήφιση του δεδηλωμένου στόχου της συνταγματικής αναθεώρησης και της μετατροπής του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, με τον ίδιο σε ρόλο δικτάτορα με μανδύα δημοκρατικότητας.