22 Μάιος 2016, 17:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2016, 17:13

Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων στη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Karfitsa.gr )

Το πρωί της Κυριακής, στις 10:00, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και ακολούθησε ομιλία της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, ενώ στις 11:00 έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη Γενοκτονία των Ποντίων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης και πλήθος κόσμου.

Η Βούλα Πατουλίδου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας δεν είναι ο ρεβανσισμός και η εκδίκηση, αλλά η αναγνώριση και ένα «ειλικρινές συγγνώμη» από την Τουρκία, που ευθύνεται για τον φρικτό θάνατο αθώων ανθρώπων.

«Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας ότι η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι να αποδεχτούμε την πραγματική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και να φροντίσουμε να διδαχθούμε από αυτά, ώστε να μην επαναληφθούν», είπε η Βούλα Πατουλίδου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε με τη σειρά του: «Σας διαβεβαιώνω ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία τιμούν και θα τιμούν πάντα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, όσα εμπόδια και αν θέλουν να βάλουν ορισμένοι. Εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».