22 Μάιος 2016, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάιος 2016, 10:27

Μέρκελ: Εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία

  • Μέρκελ: Εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της στην Τουρκία τη Δευτέρα, με συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι «ορισμένες εξελίξεις» στη χώρα αυτή αποτελούν πηγή «ζωηρών ανησυχιών» και υποσχέθηκε πως προτίθεται να θίξει τα θέματα αυτά «τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και δημοσίως».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη «μεγάλη ανησυχία» που προκαλεί ο νόμος για την άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία, που κατά την ίδια θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το πολιτικό προσωπικό των Κούρδων.

«Θα θέσουμε ιδίως επί τάπητος την κριτική για τις εξελίξεις στη χώρα, είτε δημοσίως, είτε και κατ’ ιδίαν», διαβεβαίωσε η Μέρκελ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν τους Ευρωπαίους ότι αποδεικνύονται πολύ συγκαταβατικοί απέναντι στην Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί ζωτικό παράγοντα για τη ρύθμιση των προσφυγικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο.

Η καγκελάριος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συμμετάσχει επίσης στην 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο για την προσφυγική κρίση που διοργανώνει ο ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Η ίδια τόνισε ότι με τον Τούρκο πρόεδρο, του οποίου οι πολιτικοί χειρισμοί ανησυχούν όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους, επιδιώκει να συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα».