21 Μάιος 2016, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2016, 14:18

Στη Βουλή το ζήτημα με τις καταστροφές στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας

  • Στη Βουλή το ζήτημα με τις καταστροφές στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας
    Οι δύο βουλευτές της ΝΔ Γ. Κασαπίδης (αριστερά) και Μ. Χαρακόπουλος κατά την επίσκεψή τους το 2010 στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όταν ακόμη ήταν μουσείο

Αν προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς και στην Άγκυρα το ζήτημα των ζημιών που έχει υποστεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, κατά την αυθαίρετη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος, ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λαρίσης) και Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνης), με ερώτησή τους στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο για καταστροφές που υπέστη ο ναός –ο οποίος αποτελεί ένα από τα μνημεία σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού– κατά τη μετατροπή του από μουσείο σε τζαμί.

Οι μικρασιατικής καταγωγής βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι: «Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης (9/5/2016), η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε μια είδηση με τίτλο “Καταστροφή στην Αγία Σοφία” και υπότιτλο “Σε κίνδυνο κτίριο 800 ετών”, στην οποία αναφέρεται εκτενώς σε καταστροφές που υπέστη ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στη διάρκεια αναστήλωσής της και μετατροπής της σε τζαμί, που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια».

Με την ερώτησή τους ζητούν να μάθουν εάν το ΥΠΕΞ προτίθεται να θέσει το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς και στην τουρκική κυβέρνηση και αν σχεδιάζεται η ανάδειξη του θέματος της μετατροπής βυζαντινών εκκλησιών σε ισλαμικά τεμένη καθώς και αν θα ζητηθεί από την Τουρκία να καταδικάσει αυτήν την πρακτική.