21 Μάιος 2016, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2016, 13:45

Καβάλα: Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Καβάλα: Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: xronometro.com)

Παρά τη χθεσινή βροχόπτωση Καβαλιώτες Πόντιοι, και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης για να τιμήσουν τη μνήμη των Ποντίων προγόνων τους, που έπεσαν θύματα της γενοκτονικής πολιτικής του Κεμάλ των Νεότουρκων.

Για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μίλησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, παρουσία πολλών ακροατών (όπως αναφέρει το xronometro.com ανάμεσα τους ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης κ.ά), ο οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, ποντιακά λάβαρα και πανό, στα οποία κυριαρχούσε το στοιχείο της άσβεστης επιθυμίας για διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παρουσία στην εκδήλωση είχαν και οι Αρμένιοι του τόπου, με κεντρικό σύνθημα «Θυμάμαι και διεκδικώ».


(Φωτ.: xronometro.com)

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Καβάλα ξεκίνησαν με την καθιερωμένη λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης. Η πομπή ξεκίνησε από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα στην οδό Τενέδου, ενώ η συμμετοχή (όπως αναφέρει το kavala-portal.gr) δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, λόγω της ξαφνικής βροχόπτωσης.


(Πηγή: kavala-portal.gr)

Την Κυριακή στις 10:00 θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ20
ΜΑΙΟΣ
2016
19:30
Διοργανώνεται από τα ποντιακά σωματεία νομού Καβάλας.