21 Μάιος 2016, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2016, 09:42

Πότε θα ξεκινήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

  • Πότε θα ξεκινήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με την αν.υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου (φωτ.: kedke.gr)

Από τα μέσα Ιουλίου και όχι από τις αρχές του ίδιου μήνα, δηλαδή με τουλάχιστον 15νθήμερη καθυστέρηση, αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε 30 δήμους όλης της χώρας. Η είδηση προέκυψε από τη συνάντηση που πραγματοποίησε  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την ΚΕΔΕ.

Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, οι πολίτες στους δήμους που δεν θα επιλεχθούν για το πρόγραμμα, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις παροχές που ήδη ισχύουν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή την επιδότηση σίτισης και ενοικίου, όπως και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης πρέπει από την 1/1/2017 και μετά να τεθεί σε λειτουργία, σε όλους τους δήμους της χώρας.

Η δαπάνη του, έχει υπολογιστεί σε περίπου 900.000.000 ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), που θα πρέπει να εξοικονομηθούν έως τον Σεπτέμβριο από προνοιακές παροχές που θα καταργηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.