20 Μάιος 2016, 19:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 19:12

Λάτρης των Οινουσσών ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ

  • Λάτρης των Οινουσσών ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ
    Στιγμιότυπο από την περσινή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Οινούσσες (φωτ.: politischios.gr / Κωνσταντίνος Λιγνός)

Αγαπημένος προορισμός διακοπών του νέου Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι οι Οινούσσες, που τις επισκέφθηκε με την οικογένεια του τόσο πέρσι όσο και άλλες δύο χρονιές κατά το παρελθόν. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως το συγκεκριμένο νησί... επισκέπτονται συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα και τα τουρκικά μαχητικά – κάνοντας πτήσεις πάνω από το νησί και παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο– καθώς και σκάφη του τουρκικού Ναυτικού, παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα. 

Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα της Χίου politischios.gr, ο Μ. Γιλντιρίμ, στις 20 Ιουλίου του 2015, είχε επισκεφθεί με την οικογένεια του τις Οινούσσες, αποδεχόμενος εκεί κάθε είδους τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο.

Τότε ήταν υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας και στο ελληνικό νησί είχε πάει με ιδιωτικό σκάφος, το οποίο είχε δέσει επί τρεις μέρες στο λιμάνι. Είχε ξεναγηθεί μάλιστα και στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών εκφράζοντας το θαυμασμό του για την περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού, με μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793-1815.