20 Μάιος 2016, 18:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 17:30

Την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο Δήμος Δέλτα

  • Την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο Δήμος Δέλτα
    (Φωτ.: dimosdelta.gr)

Να εισαχθεί ξανά στα σχολικά βιβλία η διδασκαλία της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και να περιληφθεί στην εθνική διπλωματική ατζέντα η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ζήτησε ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου κατά την εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των των Ποντίων. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Δήμο Δέλτα και το Σύλλογο Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Ημέρας Μνήμης στα Διαβατά.

Είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο Δέλτα, με ειδική συνεδρίαση, τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Ευθ. Φωτόπουλος κάλεσε τις ηγεσίες των απανταχού Ποντίων να ενωθούν και να συνεργαστούν, «ως οφειλή στη μνήμη των προγόνων, ως οφειλή στο μέλλον των παιδιών μας», όπως είπε. Έκανε ειδική αναφορά στην προσφορά του Ιβάν Σαββίδη. «Ενός Έλληνα, Πόντιου από τη Ρωσία, που έχει πάρει επάνω του την υπόθεση της ενότητας και της προαγωγής του αιτήματος για τη διεθνή αναγνώριση, θυμίζοντας σε μας την προσφορά των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη πως «Εμάς τους Σαρακατσάνους αλλά και όλες τις φυλές που συνθέτουν το ελληνικό γένος, μας συνδέει με τους Πόντιους η αγάπη για την πατρίδα. Είναι το κοινό μας στοιχείο. Η Ελλάδα είναι ο κοινός μας τόπος. Ό,τι μας συνδέει και με τον ελληνισμό της διασποράς. Τον ελληνισμό της μετανάστευσης αλλά και της αρχαίας αποικίας, κομμάτι της οποίας ήταν και οι Πόντιοι».

Η εκδήλωση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ήχους της ποντιακής λύρας και τη φωνή του λυράρη Κωνσταντίνου Κυριακίδη, για να συνεχιστεί με την απαγγελία ποιημάτων από δύο μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών. Στη συνέχεια η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαριάνθη Δημοπούλου διάβασε δύο μαρτυρίες ξένων παρατηρητών που βρισκόταν την εποχή της Γενοκτονίας στον Πόντο.

Μετά το χαιρετισμό του δημάρχου, το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους οπτική και μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Όλγα Μισαηλίδου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.


(Φωτ.: dimosdelta.gr)

Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο απένειμε τιμητικές πλακέτες στα επτά μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» (1981-1985), για την προσφορά τους στην ιστορία και την παράδοση του τόπου, αφού συνέτειναν στο να μείνουν άσβεστα τα ήθη και έθιμα των προγόνων, η παράδοση, η γλώσσα και η κουλτούρα που με μεγάλη αυτοθυσία ψυχής εκείνοι διατήρησαν στις αλησμόνητες πατρίδες και μετέφεραν με τον ξεριζωμό τους στη μητέρα Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι Μαρία Χριστοφορίδου, Γεώργιος Κυριακίδης, Αναστάσιος Καρυπίδης, Ιωάννης Θεοδωρίδης, Νικόλαος Καλτσίδης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, ενώ τιμητική πλακέτα παρέλαβε και η οικογένεια του αποβιώσαντα τότε προέδρου Αναστάσιου Τσιτουρίδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης με ποντιακά τραγούδια για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Εκδηλωσεις