20 Μάιος 2016, 15:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 15:35

Η ποντιακή σημαία στον Λευκό Πύργο για τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)

 • Η ποντιακή σημαία στον Λευκό Πύργο για τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
  Η Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα από τη συγκέντρωση για τη 19η Μαΐου: «Δεν ξεχνάμε» γράφει το πανό
 • Η κοινή εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη από ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ – Αναλυτικό πρόγραμμα
  Η πορεία μνήμης ξεκίνησε από την Αριστοτέλους και μέσω της λεωφόρου Νίκης κατέληξε στον Λευκό Πύργο
 • Η ποντιακή σημαία στον Λευκό Πύργο για τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
  Το παρών έδωσαν και μέλη σωματείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
 • Η ποντιακή σημαία στον Λευκό Πύργο για τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
  Το Γ’ Σώμα Στρατού, για πρώτη φορά, απέδωσε τιμές στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων
 • Η ποντιακή σημαία στον Λευκό Πύργο για τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο, βίντεο)
  Πυρριχιστές ταρακούνησαν τον Λευκό Πύργο!

Την ώρα που ο ήλιος έδυε στα νερά του Θερμαϊκού, Πόντιοι… ταρακουνούσαν τον Λευκό Πύργο χορεύοντας πυρρίχιο. Στη μέση του κύκλου ένας μικρός ζιπκαλής, στη μέση του κύκλου και δύο πυρριχιστές που χορεύουν το χορό των μαχαιριών.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε για τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ), με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων από διάφορες περιοχές του ελληνισμού.

«Είναι μια μέρα συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και ημέρα πίστης, ελπίδας και διεκδίκησης», είπε στην ομιλία της η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου. Νωρίτερα, η πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους είχε φτάσει στον Λευκό Πύργο, μέσω της λεωφόρου Νίκης.

Εκεί για πρώτη φορά, σε ένδειξη πένθους, έγινε υποστολή σημαίας, ενώ αγόρια με ποντιακές φορεσιές ανέβασαν στην κορυφή τη σημαία του Πόντου. Το Γ΄ Σώμα Στρατού απέδωσε τις δέουσες τιμές στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των Αρμενίων και των Κυπρίων, αλλά και ενώσεων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πλακάτ και πανό έστελναν ένα ξεκάθαρο μήνυμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Δεν ξεχνάμε», έγραφαν. «Ο αγώνας μας είναι αγώνας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού αλλά οφειλόμενος φόρος τιμής. Σκοπός η αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου. Ακόμα, τόσο εκείνη όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφέρθηκαν στην υπογραφή από τον Ιβάν Σαββίδη του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΑΠΘ για τη δημιουργία έδρας Ποντιακών Σπουδών.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ19
ΜΑΙΟΣ
2016