20 Μάιος 2016, 01:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 01:34

Με τις δηλώσεις Φίλη οι Τούρκοι γενοκτόνοι πανηγυρίζουν – Δήλωση Τσετίνογλου από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

 • Με τις δηλώσεις Φίλη οι Τούρκοι γενοκτόνοι πανηγυρίζουν – Δήλωση Τσετίνογλου από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)
  Η πορεία της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας για το pontos-news.gr)
 • Με τις δηλώσεις Φίλη οι Τούρκοι γενοκτόνοι πανηγυρίζουν – Δήλωση Τσετίνογλου από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)
  Από την κεντρική συγκέντρωση της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας
 • Ύστατη έκκληση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για κοινή εκδήλωση μνήμης τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη
  (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
 • Με τις δηλώσεις Φίλη οι Τούρκοι γενοκτόνοι πανηγυρίζουν – Δήλωση Τσετίνογλου από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)
 • Με τις δηλώσεις Φίλη οι Τούρκοι γενοκτόνοι πανηγυρίζουν – Δήλωση Τσετίνογλου από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)
 • Με τις δηλώσεις Φίλη οι Τούρκοι γενοκτόνοι πανηγυρίζουν – Δήλωση Τσετίνογλου από τη συγκέντρωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Η καταδίκη των ίδιων του των προγόνων για τη Γενοκτονία που διέπραξαν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, όπως εκφράστηκε από τον Τούρκο διανοούμενο, ακαδημαϊκό και ακτιβιστή Σαΐτ Τσετίνογλου, ήταν το κομμάτι της εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού που ξεσήκωσε τον κόσμο και τον έκανε να ξεσπάσει σε θερμά χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες.

Ο Σαΐτ Τσετίνογλου, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άρνηση της Γενοκτονίας από τον Νίκο Φίλη, τονίζοντας ότι «ο υπουργός ξεγελιέται» και ότι οι θέσεις του «κάνουν τους γενοκτόνους στην απέναντι πλευρά να πανηγυρίζουν».

Ακόμη, χαιρέτισε τους «πεσόντες ήρωες του Πόντου και τους ήρωες που συνεχίζουν τον αγώνα και σήμερα», και πρόσθεσε ότι «το να μιλήσει κάποιος για γενοκτονία σε ένα λαό που δέχθηκε γενοκτονία, είναι σα να του θυμίζει ανατολίτικα παραμύθια. Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος με (μια επιεική έκφραση) ήταν επιφυλακτικός για τη Γενοκτονία κάνει ζημιά, και τους γενοκτόνους στην απέναντι πλευρά να πανηγυρίζουν. Πρέπει να ξαναβγάλουμε στην επιφάνεια το θέμα της Γενοκτονίας».


Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Σαΐτ Τσετίνογλου

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός αναφέρθηκε και στα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής –δεν διαχώρισε τους Έλληνες από τους Αρμένιους–, την οποία διέπραξαν Οθωμανοί και Νεότουρκοι. Ειδικότερα, μίλησε για τα αμελέ ταμπουρού, όπου οι χριστιανοί πέθαιναν από την πείνα, τα μικρά αγόρια που εξισλάμιζαν και τις γυναίκες που βίαζαν και τις έπαιρναν στα χαρέμια. «Η διαφορά με το Ολοκαύτωμα είναι ότι οι Δυτικοί δεν ακούμπησαν ποτέ καμία Εβραία, ενώ οι Τούρκοι παντρεύονταν χριστιανές. Με τον εξισλαμισμό τούς έκλεβαν και την ψυχή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο Χρ. Τοπαλίδης παραδίδει αντίγραφο της Ρητορικής στον Σ. Τσετίνογλου

Στον Σαΐτ Τσετίνογλου ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης έδωσε ως δώρο αντίγραφο του βιβλίου Ρητορική του Νέοφυτου Βάμβα, το οποίο βρίσκονταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου.

Αναγνώρισε τη Γενοκτονία το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Τ
ην είδηση ότι το Κοινοβούλιο του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνώρισε με ψήφισμά του τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έδωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο Χρήστος Τοπαλίδης, σημειώνοντας ότι τον ενημέρωσε γι’ αυτό σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου.

«Οι ευθείες βολές από κάποιους εναντίον της Γενοκτονίας γίνονται προσωπικό κόστος, σε αντίθεση με τον Σαΐτ Τσετίνογλου, ο οποίος αναλαμβάνει το κόστος όταν μιλάει για τη Γενοκτονία στη γειτονική χώρα. Ο καθένας μας προωθεί το ζήτημα της Γενοκτονίας σε ξένα κοινοβούλια, στην προσπάθειά μας για δημιουργία διεθνών συμμαχιών. Σήμερα έχουμε σύμμαχο τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι ανέφικτο να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.


Ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Παρχαρίδης υποστήριξε ότι επιστημονικά το θέμα της Γενοκτονίας έχει κλείσει μετά την απόφαση των Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Τόνισε, παράλληλα, ότι σήμερα είναι μικρός ο αριθμός των κρατών που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, και αυτό οφείλεται από τη μια πλευρά στο ότι η πολιτεία δεν είναι μαζί με τους Πόντιους στον αγώνα τους, και από την άλλη στο ότι δεν κατάφεραν οι Πόντιοι του εξωτερικού να κινητοποιήσουν όλον τον ελληνισμό σε διεθνές επίπεδο.

«Το θέμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν είναι μόνο ποντιακό. Είναι ελληνικό και πανανθρώπινο. Απόψε το μήνυμα προς τους αρνητές της Γενοκτονίας είναι ότι η τελευταία πράξη της είναι η άρνησή της, η οποία ανοίγει το δρόμο και για άλλες γενοκτονίες», είπε ο Γ. Παρχαρίδης.

Για Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού την οποία η Θεσσαλονίκη πάντοτε θα τιμά, έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποδοκιμάστηκε από μικρή μερίδα ατόμων όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει. Από την άλλη, όμως, δέχθηκε και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ειδικά όταν ευχαρίστησε τον Ιβάν Σαββίδη για τη συνεισφορά του στη δημιουργία έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα τιμούν πάντοτε τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, και ευχήθηκε σύντομα να έρθει η ώρα για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας.


Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Πριν από τις ομιλίες τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, «στεφανωμένη» από δεκάδες λάβαρα, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο Χρ. Τοπαλίδης και εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Μετά τη δέηση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και το πλήθος φώναξε «Αθάνατοι»!

Μετά τις ομιλίες η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού απέδωσε ακριτικά τραγούδια του Πόντου και ακολούθησε σέρρα από χορευτές των συλλόγων Ωραιοκάστρου και Καλλιθέας Συκεών.

Η πορεία
Στο τουρκικό προξενείο, η αστυνομία δεν επέτρεψε στη διοίκηση της ΠΟΕ να θυροκολλήσει το ψήφισμα. Περίπου ένα τέταρτο διήρκεσαν οι συνομιλίες, με την αστυνομία να ζητά από τους Πόντιους να κολλήσουν το ψήφισμα σε ένα κοντινό δέντρο ή να το δώσουν και να το επιδώσει την επόμενη μέρα η ΕΛΑΣ στο προξενείο. Η ΠΟΕ επέμεινε, και παρά την προειδοποίηση του Γιώργου Παρχαρίδη ότι αν δεν γίνει θυροκόλληση θα παραμείνουν για ολονυχτία έξω από το τουρκικό προξενείο, τελικά πέρασε η πρόταση της αστυνομίας και το ψήφισμα επιδόθηκε στην ΕΛΑΣ.

Η πορεία είχε παλμό και όγκο –ακούστηκαν διάφορα συνθήματα–, ενώ στην κεφαλή της νεολαίοι της ΠΟΕ κρατούσαν ένα μεγάλο πανό για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Πίσω και δίπλα από τους νεολαίους υπήρχαν μικρότερα πανό με τα ονόματα των μεγάλων πόλεων του Πόντου ενώ ακολουθούσαν και άτομα που κρατούσαν δεκάδες λάβαρα.

Η πορεία, που έφτασε στο τουρκικό προξενείο μέσω των οδών Αγίας Σοφίας, Εγνατία, Ιασονίδη και Αγίου Δημητρίου, διαλύθηκε αφού πρώτα οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ15
ΜΑΙΟΣ
2016