19 Μάιος 2016, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 01:14

Οι πρώτες εικόνες από την Αλλαγή Φρουράς στο Σύνταγμα

  • Οι πρώτες εικόνες από την Αλλαγή Φρουράς στο Σύνταγμα
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Είχε διάρκεια φέτος η συγκίνηση στην πλατεία μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για όλον τον κόσμο που συγκεντρώθηκε προκειμένου να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν τόσο την παραδοσιακή Αλλαγή Φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες, που κάθε χρόνο ανοίγει την εκδήλωση, όσο και τη δεύτερη, η οποία φέτος έγινε για πρώτη φορά και έφερε μπροστά το άγιο μνημείο των Ηρώων του Ελληνισμού τέσσερις στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς ενδεδυμένους με την ποντιακή φορεσιά, που όταν φοριέται από στρατιώτες ονομάζεται στολή. 

Δέος προκάλεσε στους παρευρισκομένους η τελετουργική κίνηση των Ευζώνων προς το Μνημείο για την Αλλαγή Φρουράς.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα προς τους πέντε άντρες του αγήματος που προσηλωμένοι στο ιερό αυτό καθήκον κινήθηκαν προς τη σκοπιά τους, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες. Κατά τη δεύτερη Αλλαγή Φρουράς, μία ώρα αργότερα, τέσσερις Πόντιοι Εύζωνες μαζί βρίσκονταν μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για πρώτη φορά. Πρώτη φορά από το 2011, όταν υιοθετήθηκε και φορέθηκε η στολή του Πόντιου. 


(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Όλη η τελετουργία «μίλησε» στην ψυχή των ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν από παντού για να νιώσουν μαζί με άλλους Έλληνες το μήνυμα της Ημέρας Μνήμης: Τιμούμε τους προγόνους μας, δεν αφήνουμε τη θυσία τους να ξεχαστεί, αγωνιζόμαστε για το δίκαιο, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. 

Δείτε βίντεο από την Αλλαγή Φρουράς εδώ.

Gallery