19 Μάιος 2016, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2016, 19:51

Νίκος Λυγερός: Ο Πόντος δεν είναι χαμένη πατρίδα αλλά Κατεχόμενα

  • Νίκος Λυγερός: Ο Πόντος δεν είναι χαμένη πατρίδα αλλά Κατεχόμενα
    Ο Νίκος Λυγερός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το 2014 στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει ασχοληθεί ενεργά με την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Στα κείμενά του μιλά για την Τριάδα των Γενοκτονιών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων), και στις ομιλίες του δεν παραλείπει να αναφέρεται στις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο λόγος για τον στρατηγικό αναλυτή και καθηγητή Νίκο Λυγερό ο οποίος στο μήνυμά του για τη 19η Μαΐου υπενθυμίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

«Ενάντια στους βάρβαρους που προσπαθούν να διαπράξουν μια γενοκτονία μνήμης, όταν αμφισβητούν και την ύπαρξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, ο αγώνας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε μια ημερομηνία. «Αντιθέτως, η 19η Μαΐου είναι μια αναφορά που μας επιτρέπει να εξετάσουμε τι καινούργιο πετύχαμε αυτή τη χρονιά σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο για το θέμα της αναγνώρισης, αλλά για όλο το πλαίσιο της διαδικασίας διόρθωσης», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Νίκο Λυγερό η αναγνώριση είναι το πρώτο στάδιο στη διαδικασία διόρθωσης. Διότι «ο Πόντος, και ειδικά όταν συνδυάζεται με τη δυτική Αρμενία, δεν είναι μια χαμένη πατρίδα αλλά Κατεχόμενα που θα απελευθερώσουμε για να δικαιωθούν τα θύματά μας».