19 Μάιος 2016, 19:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2016, 19:26

Ξεκινά η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη

  • Ξεκινά η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη

Αψηφώντας τον δυνατό ήλιο και αρκετή ώρα πριν από την κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, πολλά άτομα όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, πίσω από την κεντρική εξέδρα, έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος χάρτης του Πόντου.

Από τα μεγάφωνα που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο ακούγονται ποντιακά τραγούδια και συνθήματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Επίσης, σε όλο το πλάτος της πλατείας της Αγίας Σοφίας υπάρχουν λάβαρα και σημαίες του Πόντου μαζί με τη γαλανόλευκη, όπως και διάφορα πλακάτ σε κίτρινο και μαύρο χρώμα που αναγράφουν (στα ελληνικά και στα αγγλικά) το σύνθημα: «Δεν ξεχνώ τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η κεντρική εκδήλωση θα συνεχιστεί με τους χαιρετισμούς που θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης και ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης. Kεντρικός ομιλητής θα είναι ο Τούρκος ακτιβιστής και ακαδημαϊκός Σαΐτ Τσετίνογλου. Γύρω στις 20:00 αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία με προορισμό το προξενείο της Τουρκίας όπου θα γίνει επίδοση ψηφίσματος.

​Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ15
ΜΑΙΟΣ
2016