19 Μάιος 2016, 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 00:45

Από την περιφέρεια του Κράσνονταρ, μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Από την περιφέρεια του Κράσνονταρ, μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ, Ανδρέας Παπαδόπουλος (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Η 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάται όπου υπάρχουν Έλληνες, από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη. Το ίδιο ισχύει και για τους ομογενείς της περιφέρειας του Κράσνονταρ στη Ρωσία, οι οποίοι σήμερα διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα.

Από την περιφέρεια του Κράσνονταρ, ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων, Ανδρέας Παπαδόπουλος, στέλνει μέσω το pontos-news.gr το δικό του μήνυμα.

«Όλοι εμείς οι Πόντιοι, όπου και αν βρισκόμαστε, θα τιμάμε την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ενώσουμε τους ελληνικούς συλλόγους μας σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Διαμηνύει δε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια των Ελλήνων να θυμούνται όσα συνέβησαν.

Το χωριό Βίτιαζεβο της Ανάπας
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ από το 2014. Το 1944 οι γονείς του εξορίστηκαν στο Ουζμπεκιστάν από τη Γιάλτα της Κριμαίας. Το 1968 η οικογένεια του Παπαδόπουλου μετακόμισε από την περιοχή εγκατάστασης των εξόριστων Ελλήνων στο χωριό του Βίτιαζεβο της Ανάπας.

Το χωριό Βίτιαζεβο, που ιδρύθηκε το 1862, είναι από τα πρώτα ελληνικά χωριά στον βόρειο Καύκασο της τσαρικής Ρωσίας. Μέχρι σήμερα εκεί διατηρούνται και αναβιώνουν ελληνικά έθιμα και παραδόσεις. Όπως διηγείται ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, το 1989 με πρωτοβουλία του Βαλέριου Ασλάνοφ ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων της Ανάπας «Γοργιππία», του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 2014.