19 Μάιος 2016, 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2016, 19:09

Ζαγοράκης προς Κομισιόν: Προστατεύστε τα μνημεία των Ποντίων στην Τουρκία

  • Ζαγοράκης προς Κομισιόν: Προστατεύστε τα μνημεία των Ποντίων στην Τουρκία
    (Πηγή: thodoris-zagorakis.com)

Την προστασία των θρησκευτικών αλλά και πολιτιστικών μνημείων του ποντιακού ελληνισμού που βρίσκονται στην επικράτεια της Τουρκίας ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ζαγοράκης: Η Τουρκία έχει υποχρέωση  να σεβαστεί τα μνημεία του ποντιακού ελληνισμού.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κάνει εκτενή αναφορά στα δεκάδες μνημεία τα οποία κινδυνεύουν από τη φθορά και την εγκατάλειψη, αλλά και από τη συστηματική προσπάθεια των τουρκικών Αρχών να αλλοιώσουν τον ιστορικό και θρησκευτικό τους χαρακτήρα.

«Ιστορικοί ναοί ανεκτίμητης θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας, όπως για παράδειγμα η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, η μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος ή ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, καθώς και κτήρια των περίφημων ελληνικών σχολείων του Πόντου, όπως αυτά του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας ή του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης, αποτελούν  αναπόσπαστα κομμάτια της Ιστορίας, αλλά και της  πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού, και πρέπει να διασωθούν με κάθε τρόπο», σημειώνει το Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ζαγοράκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ασκήσει πίεση στις τουρκικές Αρχές, αλλά και να προσφέρει χρηματοδότηση για την αναστήλωση των μνημείων.

Αυτό που ζητά ο Έλληνας ευρωβουλευτής είναι η Κομισιόν να θέσει το ζήτημα της προστασίας, καταγραφής και διάσωσης των ελληνοχριστιανικών μνημείων του Πόντου κατά την διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Παράλληλα, ζητά να δοθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από το μηχανισμό προ-ενταξιακής βοήθειας για αναστηλώσεις.

«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι τα μνημεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν και στον κατάλογο της UNESCO είτε έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου είτε έχει επιχειρηθεί η συστηματική αλλοίωση του χαρακτήρα τους», τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.