19 Μάιος 2016, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2016, 14:02

Φίλης από Βουλή: Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Δικογραφία κατά Φίλη στη Βουλή
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες, χρειάστηκε να γίνουν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης, δέχτηκε το σφυροκόπημα ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ενώ μέχρι και σήμερα πολλοί ζητούν την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας. Ο λόγος για τον Νίκο Φίλη και το περίφημο «Εθνοκάθαρση και όχι Γενοκτονία».

Ο υπουργός Παιδείας βρέθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στην ειδική συνεδρίαση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Από τα κυβερνητικά έδρανα άκουσε τον Σάββα Αναστασιάδη να του λέει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς η θέση της Τουρκίας, που αρνείται σταθερά τις πράξεις της, ενισχύεται σήμερα από τις ανιστόρητες, προσβλητικές και προκλητικές θέσεις του υπουργού παιδείας».

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης συνέχισε λέγοντας ότι οι Τούρκοι έχουν λόγους να αρνούνται τη Γενοκτονία των Ελλήνων, και ότι ο Έλληνας υπουργός καθίσταται απρόσμενος σύμμαχός τους, και υβριστής των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και των απογόνων τους.

Η ομιλία Αναστασιάδη αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο υπουργός Παιδείας να λάβει το λόγο προκειμένου να δηλώσει: «Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Καθημερινά δείχνουμε εμπιστοσύνη στους Πόντιους που διαπρέπουν. Σήμερα είναι ημέρα ενότητας».

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που ο Νίκος Φίλης χρησιμοποίησε τις λέξεις «Γενοκτονία των Ποντίων.

Αυτό βέβαια δεν φάνηκε να… καθησυχάζει τους συναδέλφους του βουλευτές οι οποίοι παίρνοντας το λόγο στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής φρόντισαν να μιλήσουν για τους αρνητές της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αρκετοί δεν αναφέρθηκαν ονομαστικά στον Νίκο Φίλη, ωστόσο η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου ολοκληρώνοντας την ομιλία της κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και χάρισε στον υπουργό Παιδείας ένα αντίτυπο του βιβλίου της Θία Χάλο Ούτε το όνομά μου. «Είναι μια βιωματική ιστορία με μεγάλη σημασία για εμένα», του είχε πει από το βήμα της Βουλής.