19 Μάιος 2016, 00:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2016, 00:46

Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα (φωτο, βίντεο)

 • Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα (φωτο, βίντεο)
  (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
 • Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα (φωτο, βίντεο)
  (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
 • ΕΠΟΝΑ προς Γερμανό πρέσβη για αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Μπούντεσταγκ
  (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
 • Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα (φωτο, βίντεο)
  (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με λύρες και πένθιμα τραγούδια συνοδεύουν τη σκέψη τους που πετά μακριά στην αλησμόνητη πατρίδα που τους διηγήθηκαν οι γονείς τους, και σε κείνους οι παππούδες τους – γενεές επί γενεών μεγαλώνοντας με το τραύμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Κουβαλούν ιστορίες που κληρονομήθηκαν κι έναν υπόκωφο πόνο που φωλιάζει εκεί από πάντα, γονιδιακά. Κάποιοι από αυτούς περνούν βουβά, ιδιωτικά, μακριά από τα βλέμματα τις ώρες της θύμησης, άλλοι εκφράζουν το χρέος τους προς τους προγόνους με εκδηλώσεις.

Μια τέτοια νύχτα, μνήμης εκφραζόμενης, είναι αυτή που ξημερώνει την 19η Μαΐου.

Οι νέοι της ΕΠΟΝΑ, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώθηκαν και φέτος στο περίπτερό τους στο Σύνταγμα για να «μονάσουν» τους νεκρούς, να μνημονεύσουν όσα πέρασαν, να σταθούν με δέος, με χαμηλωμένο βλέμμα εμπρός στα ταπεινά κεριά που σχηματίζουν τον φρικτό αριθμό των θυμάτων της Γενοκτονίας: 353.000.


Τα κεριά της μνήμης σχηματίζουν τον τραγικό αριθμό των νεκρών (φωτ. Ηλιάνα Κόκκοτα)

Μια νύχτα που τους κάνει να νιώθουν πιο καλά με το μέσα τους, με ό,τι φτάνει δι’ αυτών στο σήμερα: την ταυτότητα του Πόντιου. Είναι αυτό που τους κάνει να τινάζουν το σώμα τους το πρωί, να σηκώνουν τα μάτια ψηλά, να ντύνονται την ποντιακή φορεσιά και με τα λάβαρα στο χέρι να δίνουν περήφανο παρών στην κεντρική εκδήλωση μνήμης.

Από εκεί, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το σύμβολο του ηρωισμού των Ελλήνων και των μαχών του ελληνισμού, θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα και θα ανανεωθεί η υπόσχεση για αγώνα.

Εκδηλωσεις