18 Μάιος 2016, 22:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 22:26

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας Ποντίων και Αρμενίων (φωτο)

  • Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας Ποντίων και Αρμενίων (φωτο)
    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Λίγες ώρες πριν από τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των 353.000 Ποντίων που σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν προμελετημένα στο θάνατο από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις ξεχωριστές εκδηλώσεις που ετοιμάζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ΥΕΘΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Παρουσία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, του προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη και της σκηνοθέτριας της εκδήλωσης της Αθήνας Σοφίας Σπυράτου, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 21ης και της 22ας Μαΐου.

Τιμή στους Έλληνες του Πόντου και τους Αρμένιους
Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Τρίτη 17 Μαΐου με την πολυθεματική έκθεση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με ντοκουμέντα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα βρίσκεται μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.


Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοινώνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 21ης και 22ας Μαΐου

«Μια λαμπρή καλλιτεχνική και ιστορική δουλειά που διατηρεί άσβεστες τις μνήμες της Ιστορίας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, θυμίζοντάς μας τα δεινά τους και τις θυσίες τους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Φωτιάδη για τη διάθεση αυτών των πολύτιμων ιστορικών ντοκουμέντων», είπε ο Πάνος Καμμένος.

Η μεγάλη εκδήλωση μνήμης θα ξεκινήσει το πρωί του Σάββατου 21 Μαΐου στις 11:00 από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα κορυφωθεί στις 20:30 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. «Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου συνεχίζοντας την παράδοση και τον πολιτισμό τους με τη συμμετοχή των επόμενων γενεών που διατηρούν τις ποντιακές ρίζες τους και την κληρονομιά τους» τόνισε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας ότι στην εκδήλωση θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες των Ποντίων και των Αρμενίων, ανάμεσα τους και ο κοσμοναύτης ποντιακής καταγωγής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος.


Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Η εικόνα της Παναγία Σουμελά στο Πεντάγωνο
Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 20 Μαΐου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του για να «υποδεχθεί με τιμές αρχηγού κράτους την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο της Ορθοδοξίας και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου». Η Προεδρική Φρουρά θα υποδεχθεί την εικόνα στο Πεντάγωνο, φορώντας τις προβλεπόμενες παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές (ή στολές όπως λέγονται όταν φοριούνται από Εύζωνες).

«Για πρώτη φορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα είναι ανοικτές οι πόρτες για τους πολίτες που επιθυμούν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά» είπε ο υπουργός.

Για τη μεταφορά της εικόνας στο υπουργείο ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά Γεώργιο Τανιμανίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα εύσημα στους συντελεστές
Ο υπουργός ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα τρία Γενικά Επιτελεία για τη σκληρή δουλειά που έκαναν τις ημέρες αυτές στην προετοιμασία των εκδηλώσεων. Σε αυτό το σημείο απέδωσε τα εύσημα στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν» για τη συνολική συνεισφορά τους στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.


Ο σμήναρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα

«Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους Έλληνες του Πόντου που με τον δικό τους τρόπο –είτε μέσω οργανώσεων είτε ατομικά– συνέβαλαν στην προετοιμασία των εκδηλώσεων» πρόσθεσε. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σκηνοθέτρια της εκδήλωσης Σοφία Σπυράτου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ηλία Υφαντίδη και τον παραγωγό Φάνη Συναδινό, καθώς και σε όλους τους καλλιτέχνες οι οποίοι θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. «Με τη συμμετοχή του θα μας τιμήσει και ο Αντώνης Καλογιάννης, και πολύ τον ευχαριστώ γι' αυτό» είπε ο υπουργός.

Ξεκάθαρη η ελληνική θέση για τη Γενοκτονία
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις μνήμης, το pontos-news.gr ρώτησε τον υπουργό Άμυνας για το εάν η παραμονή στην κυβέρνηση αρνητών της Γενοκτονίας των Ποντίων αποδυναμώνει την πάγια θέση της Ελλάδας στο θέμα και τους αγώνες των Ποντίων παγκοσμίως για διεθνή αναγνώριση. Ο Π. Καμμένος παρατήρησε ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, σπεύδοντας να πει ότι σε κάθε περίπτωση οι εκδηλώσεις είναι πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» είπε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει πως στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί «όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρχηγοί των κομμάτων, και βεβαίως οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν». Όσο για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που ανακοινώθηκαν για την ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, έγινε σαφές πως λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου το υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της. Στόχος είναι η προστασία των αρχαίων μνημείων, που όπως είπε, την ημέρα της εκδήλωσης θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο συνδέοντας το ένδοξο παρελθόν του Πόντου με το σήμερα.

Ρεπορτάζ, κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

Gallery
Εκδηλωσεις