18 Μάιος 2016, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 22:57

Θέμα μειονότητας στη Θράκη εγείρει η Τουρκία – Αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

  • Θέμα μειονότητας στη Θράκη εγείρει η Τουρκία – Αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Θέμα Θράκης βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα ζητώντας ικανοποίηση του συνόλου των απαιτήσεων των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, αναβαθμίζοντας το θέμα σε «κριτήριο» για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλκίτς με σημερινή δήλωση απαντά, όπως είπε, σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων (σημ.: αναφερόμενος προφανώς στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κομοτηνή και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Ευστράτιου Ευθυμίου) που προβάλουν την αισιόδοξη προσέγγιση του ζητήματος.

Προσέγγιση, που όπως είπε, απέχει πολύ από την παρούσα κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού, ότι αρνείται να αναγνωρίσει τους τοπικά εκλεγμένους μουφτήδες και ότι αρνείται να ιδρύσει μειονοτικά σχολεία σε όλα τα επίπεδα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει επίσης ότι αναμένει αυτά τα ζητήματα να λυθούν «το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας πως αυτό θα έχει «θετική επίδραση στις διμερείς σχέσεις».

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως την ορίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεδομένου ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες στο Σύνταγμα», απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τανζού Μπιλκίτς. 

Και πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι της είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι οι Συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δυστυχώς, όμως, η ιστορική εμπειρία και η αδυσώπητη πραγματικότητα των αριθμών δείχνει ότι αυτό δεν ήταν εύκολο στο παρελθόν. Ας προσπαθήσει για το μέλλον».