21 Μάιος 2016, 00:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάιος 2016, 20:07

Τι θα δούμε στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων του ΥΕΘΑ – Η σκηνοθέτρια μας αποκαλύπτει

  • Τι θα δούμε στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων του ΥΕΘΑ – Η σκηνοθέτρια μας αποκαλύπτει
    Η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί την εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Την υπογραφή της σκηνοθέτριας Σοφίας Σπυράτου φέρουν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων που διοργανώνονται για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος, και δη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Σάββατο 21 Μαΐου στην Αθήνα και την Κυριακή 22 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο pontos-news.gr, η Σοφία Σπυράτου δήλωσε ότι για την Αθήνα, η επιλογή του χώρου των Στύλων του Ολυμπίου Διός δεν είναι τυχαία.

«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το χώρο όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση της Αθήνας. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος προσκυνήματος, ιερός. Θα είμαστε μέσα σε μια αρχαία εκκλησία, το Ολυμπίειο» είπε η σκηνοθέτρια, υπογραμμίζοντας ότι τα αρχαία θα αναδειχθούν με πολύ όμορφο τρόπο στο πλαίσιο της εκδήλωσης.


Στιγμιότυπο από τις πρόβες των χορευτικών τμημάτων (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Εκεί, αυτό που θέλουμε να προβάλουμε είναι ο ελληνικός Πόντος με τις βαθιές του ρίζες, ο οποίος φτάνει μέχρι τα σημερινά παιδάκια. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν 35-40 παιδιά ποντιακής και άλλα τόσα αρμενικής καταγωγής. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα συνέχειας και ένα μήνυμα ότι τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν για να μην ξεχνούν, αλλά και τιμούν τα θύματα αυτής της φοβερής Γενοκτονίας» πρόσθεσε η Σοφία Σπυράτου.

Όσο για το πόσα άτομα θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση, η σκηνοθέτρια μάς αποκάλυψε ότι θα είναι περίπου 250 άτομα – Πόντιοι και Αρμένιοι.

Όλοι τους «έχουν δουλέψει πάρα πολύ. Έχουμε κάνει πολλές πρόβες, στους συλλόγους και επιμέρους».

Η Σοφία Σπυράτου επισήμανε ότι «η εκδήλωση δεν θα είναι αρχαιοπρεπής με την κακή έννοια, δηλαδή γραφική, ωστόσο θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο Πόντος και οι ποντιακές φορεσιές είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην αρχαία Ελλάδα».

Τα κείμενα και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης στους Στύλους έχει ο Ηλίας Υφαντίδης.

Εκδηλωσεις