18 Μάιος 2016, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 18:43

Το μήνυμα της ΠΟΠΣ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Το μήνυμα της ΠΟΠΣ για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου σε παλαιότερη εκδήλωση της Ομοσπονδίας

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η Χριστίνα Σαχινίδου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) στέλνει μήνυμα-κάλεσμα για συμμετοχή, απόδοση τιμής και διεκδίκηση στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για εμάς τους Πόντιους, μια που σηματοδοτεί μια σειρά τραγικών γεγονότων για τον ελληνισμό του Πόντου, μια σειρά τραγικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας. Συμμετέχουμε, τιμούμε, διεκδικούμε», σημειώνει η Χριστίνα Σαχινίδου στο μήνυμά της.

«Συμμετέχουμε μαζικά στην αυριανή εκδήλωση της επίσημης τελετής υποστολής της σημαίας στο Λευκό Πύργο, που γίνεται για πρώτη φορά και με ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα. 

»Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων, Ελλήνων του Πόντου. Διεκδικούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο συλλογικό επίπεδο μνήμης του Έλληνα», υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

«Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, αλλά και όλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας απέναντι στην σύγχρονη Τουρκία. Αποτελούν απότιση του οφειλόμενου φόρου τιμής στα θύματα.

»Εντάσσονται στον ατομικό και συλλογικό αυτοπροσδιορισμό των σύγχρονων Ποντίων, ιδιαίτερα της νέας γενιάς ως Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, που έλκουν την καταγωγή τους από το χώρο του γεωγραφικού Πόντου.

»Αφορά στην αποκατάσταση μιας μεγάλης ιστορικής αδικίας και έχει να κάνει με την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων στην Ανατολή, στις αρχές του 20ου αιώνα. Τέλος, αναδεικνύοντας τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της Γενοκτονίας επιδιώκουμε την αποτροπή αναπαραγωγής τέτοιων γεγονότων στο μέλλον. Είναι εκδηλώσεις που δεν αφορούν μόνο τους Πόντιους. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης απευθύνονται και αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της συλλογικής της μνήμης», συνεχίζει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Τέλος, καλεί όλους να δώσουν δυναμικό παρών «για την αξιοπρέπεια, την ιστορία και τον πολιτισμό μας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η παρουσία του καθένα και καθεμιάς από εσάς  είναι κερί μνήμης, γροθιά διεκδίκησης, έκφραση της θέλησης για αντίσταση και αποτροπή νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας,  απόδειξη σεβασμού στην ιστορία και τον πολιτισμό μας», καταλήγει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ19
ΜΑΙΟΣ
2016