18 Μάιος 2016, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2016, 08:58

Ποιοι θα μιλήσουν στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ρεπορτάζ

  • Ποιοι θα μιλήσουν στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ρεπορτάζ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει νόμο (που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ στις 11 Μαρτίου), με τον οποίο καθιερώνεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ελληνικό κοινοβούλιο θα τιμήσει τη 19η Μαΐου με μια ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 9:30 το πρωί της Πέμπτης.

Άλλωστε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του –«δείχνοντας» με αυτό τον τρόπο και τους αρνητές της Γενοκτονίας– τόνισε ότι είναι και θέμα θεσμικής συνέπειας ο σεβασμός της ιερής μνήμης των θυμάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pontos-news.gr, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το λόγο αναμένεται να λάβει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου και εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Τους ΑΝΕΛ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελλής, το Ποτάμι η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής της Α’ Αθηνών Μάριος Γεωργιάδης, και τη Χρυσή Αυγή ο βουλευτής Κέρκυρας Γιάννης Αϊβατίδης.

Από τη Βουλή έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδροι Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων, πρόεδροι Συνομοσπονδιών Ποντίων Ελλήνων και πρόεδροι Πολιτιστικών Κέντρων Ποντιακού Ελληνισμού.