18 Μάιος 2016, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 14:47

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στο προκλητικό αίτημα των Τούρκων για τον Έλληνα πιλότο

  • «Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στο προκλητικό αίτημα των Τούρκων για τον Έλληνα πιλότο

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας το προκλητικό αίτημα των τουρκικών δικαστικών αρχών να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης σε βάρος Έλληνα πιλότου, τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούσαν για την πτώση τουρκικού αεροσκάφους που παραβίαζε τον εθνικό εναέριο χώρο στις 8 Οκτωβρίου του 1996.

Το αίτημα είχε διαβιβαστεί από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας πριν από δύο μήνες στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του οποίου επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Αμέσως κινήθηκε η προβλεπόμενη από την ελληνική νομοθεσία διαδικασία, με έγγραφο το οποίο απεστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει απάντηση που σχετίζεται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Το ερώτημα ήταν αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες.

Μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών συνεκλήθη το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής, κλείνοντας έτσι τη δικαστική διαδικασία και το φάκελο του εν λόγω αιτήματος.

Το θέμα είχαν κινήσει οι συγγενείς του νεκρού πιλότου, ενώ είχε υποστηριχθεί και από τον συγκυβερνήτη που επέζησε της πτώσης.