18 Μάιος 2016, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 21:10

Η ΕΠΟΝΑ στην πλατεία Συντάγματος, με περίπτερο αφιερωμένο στη Γενοκτονία (φωτο)

  • Διαμαρτυρία του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας στον Δήμο Αθηναίων για την πλατεία Συντάγματος
    Το περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας ξεκίνησε να στήνεται αργά το βράδυ της Δευτέρας, για να είναι έτοιμο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης; Πόσοι ξέρουν ότι τα φυλλάδια αλλά και τα dvd που μοιράζουν έχουν παραχθεί με αποκλειστικά έξοδα του σωματείου; Χιλιάδες φυλλάδια και οπτικοακουστικό υλικό μοιράζουν οι νεολαίοι στους περαστικούς, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν για τη Γενοκτονία.

Εκεί, στο δικό τους «σπίτι», με τη δύναμη που αντλούν από τη λέξη δικαίωση, είναι για ακόμα μια χρονιά οι νέοι Πόντιοι, δίνοντας το δικό τους ραντεβού με τη μνήμη και την ιστορία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δυναμικά, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής έστησε το ενημερωτικό της περίπτερο στην καρδιά της Ελλάδας, στην πλατεία Συντάγματος. Με πίστη στην παράδοση μα κυρίως με σεβασμό στις ρίζες και την ιστορία, οι νεολαίοι γνωστοποιούν με ενημερωτικά φυλλάδια τα ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά και το πρόγραμμα των ημερών της 19ης Μαΐου, ενώ μόλις πέφτει ο ήλιος προβάλλονται βίντεο με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας.


Μέλη της ΕΠΟΝΑ, φτιάχνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του «σπιτιού» τους (φωτ.: Βασ. Καρυοφυλλίδης)

Μια από τις μεγάλες δράσεις της ΕΠΟΝΑ είναι η ολονυχτία, μεταξύ 18ης και 19ης Μαΐου, όταν οι νεολαίοι «μονάζουν» τους γενοκτονημένους νεκρούς.

Πλήθος νέων ανθρώπων ξενυχτούν εκεί τους νεκρούς, όπως έκαναν στον Πόντο. Με απαγγελίες, με μουσικές πένθιμες, με τραγούδια και με κεριά κάνουν «παρέα» στους νεκρούς. Όπως θα κάνουν και απόψε το βράδυ. Είναι μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές των εκδηλώσεων μνήμης πριν από το δυναμικό παρών στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ και την πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.


Το 2011 η ΕΠΟΝΑ είχε προβάλει τη Γενοκτονία στους συρμούς του μετρό με δικά της έξοδα (φωτ. ΕΠΟΝΑ)

Μπλουζάκια, χάρτες, βιβλία, βραχιόλια πωλούνται στο περίπτερο με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για μελλοντικές δραστηριότητες των νέων, με επίκεντρο πάντα, τη συμβολή τους στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις