18 Μάιος 2016, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 18:40

Μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Ο Ιβάν Σαββίδης κατά την ομιλία του στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Μιλά για τα προσωπικά του βιώματα, για τον πόνο και τη λύπη που αισθάνεται, και για την πίστη του για την αναγνώριση των εγκλημάτων:

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με μεγάλο πόνο σκέφτομαι την ιερή γη των προγόνων μας.

Η οικογένειά μου κατάγεται από το ορεινό χωριό Σάντα, που για εκατοντάδες χρόνια βρισκόταν κοντά στην Τραπεζούντα. Υπάρχουν θρύλοι για το θάρρος των κατοίκων του, για τους δυνατούς, αλύγιστους και τολμηρούς Σανταίους. Ανάμεσά τους ήταν και οι προπαππούδες μου.

Από εκείνα τα τραγικά γεγονότα πέρασαν 100 χρόνια, και σήμερα στις σκέψεις μου πάλι βιώνω την τραγωδία του λαού μας.

Βλέπω κατεστραμμένα χωριά, σκοτωμένες γυναίκες και παιδιά, ατελείωτα καραβάνια από πρόσφυγες που χάνονται στον ορίζοντα. Πενθώ για τα αθώα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η γενετική μνήμη μάς βοηθά να αισθανόμαστε τον πόνο των προγόνων μας, που εξορίστηκαν, ξεριζώθηκαν και εκβιάστηκαν. Όμως παράλληλα μας βοηθά να νιώθουμε υπερηφάνεια για το λαό μας, που δεν λύγισε παρά τα βάσανα που έζησε, και κατάφερε να διατηρήσει την εθνική αξιοπρέπεια, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Είμαι πεπεισμένος ότι το κοινό μας χρέος μπροστά στη μνήμη των προγόνων μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αναγνώριση και την καταδίκη των εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού του Πόντου, επειδή η στάση για το παρελθόν καθορίζει το μέλλον. Διατηρώντας τη μνήμη γι' αυτές τις τραγωδίες, προστατεύουμε τον κόσμο από νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ιβάν Σαββίδης