21 Μάιος 2016, 12:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2016, 13:17

Αποκλειστικό: Ποιοι είναι όλοι οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι που θα τιμηθούν από το ΥΕΘΑ στην εκδήλωση μνήμης της Αθήνας

  • Αποκλειστικό: Ποιοι είναι όλοι οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι που θα τιμηθούν από το ΥΕΘΑ στην εκδήλωση μνήμης της Αθήνας
    Το Ιερό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα

Έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στον ρου της Ιστορίας, ο καθένας και η καθεμιά με τον δικό τους τρόπο. Κάποιοι έχουν διαπρέψει στο στίβο των επιστημών, του αθλητισμού και της πολιτικής, άλλοι έχουν καλλιτεχνικό έργο διεθνούς αναγνώρισης, και ορισμένοι δικαίως θεωρούνται ολυμπιονίκες της ζωής.

Τιμούν την ποντιακή και αρμενική τους καταγωγή και σε κάθε ευκαιρία σηκώνουν ψηλά τις σημαίες Ελλάδας και Αρμενίας.

Στα πρόσωπά τους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό και τους αγώνες των Αρμενίων, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης για την ημέρα μνήμης για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου, στις 20:30, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Ποια είναι τα τιμώμενα πρόσωπα
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του pontos-news.gr, το ΥΕΘΑ σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος έχουν επιλέξει δέκα πρόσωπα και οργανώσεις για να τιμήσουν όλους τους Πόντιους και τους Αρμένιους που παλεύουν σχεδόν έναν αιώνα τώρα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων τους, στις αρχές του 20ού αιώνα από Νεότουρκους και κεμαλιστές. Για το έργο και την προσωπική τους πορεία, απόψε, θα πάρουν τιμητικές διακρίσεις οι Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Γεώργιος Παρχαρίδης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Σόνια Θεοδωρίδου και Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, οι γιαγιάδες Ελισάβετ Αλεξανδρίδη και Κυριακή Μαλαματίδη, καθώς επίσης η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο καθηγητής του ποντιακού ελληνισμού
Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον ποντιακό χώρο· οι Πόντιοι εκτιμούν τον αγώνα του για την τεκμηρίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας ενώ αξιοσέβαστος είναι στους κόλπους όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.


(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν σπούδασε Ιστορία, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία και Πολιτικές Επιστήμες. Το 1997 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ. Υπήρξε επίσης κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.

Διατέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Α΄ Παγκόσμιου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, του ΚΕΠΟΜΕ, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων το μνημειώδες 14τομο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο Πόντιος κοσμοναύτης
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο άνθρωπος που ανέβασε τον Πόντο στο... διάστημα, γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Βατούμ το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.


«Στο προσωπικό του pontos-news.gr για την καλή ανάμνηση!»
γράφει ο Πόντιος κοσμοναύτης στο αυτόγραφό του για το pontos-news.gr

Έχει εργαστεί στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος ως μηχανικός και στα διαστημικά προγράμματα Shuttle-Mir και NASA-Mir ως αρχιμηχανικός. Μεταξύ άλλων, του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της NASA». Ταξίδεψε τέσσερις φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες. Η πρώτη αποστολή του με το Atlantis, τον Οκτώβριο του 2002, είχε διαρκέσει 10 μέρες. Στις αποσκευές του τότε είχε μαζί την ελληνική σημαία. Στη δεύτερη αποστολή του πήρε την κυπριακή σημαία.

Στην τρίτη αποστολή του στο διάστημα ο Γιουρτσίχιν πήρε συμβολικά μια παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, από τη συλλογή στολών της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Σόνια Θεοδωρίδου, η ιδιαίτερη ερμηνεύτρια
Aπό τις σπουδαίες λυρικές ερμηνεύτριες που έχει αυτή η χώρα, είναι η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου η οποία γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Της απονεμήθηκε το βραβείο των υποτροφιών «Μαρία Κάλλας» και ως υπότροφος συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους της όπερας όπως Fiordiligi (Così fan tutte), Elvira (Don Giovanni), Pamina (Zauberflöte), Alcina (Alcina), Violetta (La Traviata), Gilda (Il Rigoletto), Angelica (Suor Angelica), Mimì (La Bohème), Salud (La vida breve), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio a Reims) κ.α. Είναι πολύ περήφανη για την ποντιακή καταγωγή της και πιστεύει ότι τα βιώματά της ήταν κινητήριος δύναμη για να πετύχει. 

Την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα» βράβευσε τη Σόνια Θεοδωρίδου για τη μεγάλη της προσφορά στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αγωνιστής πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ
Χρόνια τώρα ο Γιώργος Παρχαρίδης, διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας, αγωνίζεται για την ανάδειξη και προώθηση θεμάτων που αφορούν στη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου και τη διάσωση των ιστορικών μνημείων του Πόντου.

Διατέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και σήμερα είναι πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. 

Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο μάγος του μπότσια
Έλληνας παραολυμπιονίκης που γεννήθηκε στο Βατούμι της Γεωργίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1989 με την οικογένειά του. Τελείωσε με άριστα το Λύκειο, σπούδασε στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα εργάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης έχει κερδίσει έντεκα χρυσά μετάλλια στο άθλημα μπότσια, με κορυφαίο το χρυσό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, όπου αγωνίστηκε στην κατηγορία BC3 Ζεύγη μαζί με την Ελένη Κορδαλή και το Νίκο Πανανό.

Κυριακή Μαλαματίδη, ολυμπιονίκης της ζωής
Όλη η ζωή της είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. Γεννήθηκε στην Κερασούντα το 1915, πήγε στον Καύκασο από εκεί εξορίστηκε στο Καζακστάν και το 1989 ήρθε στην Ελλάδα. Όπλο της όλα αυτά τα χρόνια η υπομονή και η πίστη στον Θεό. Αγωνιά για τα παιδιά της και την τύχη του έθνους.

Ελισάβετ Αλεξανδρίδη, η Πόντια γιαγιά
Στο πρόσωπό της θα τιμηθεί η Πόντια γυναίκα, μητέρα και γιαγιά που κατάφερε να επιβιώσει και να στηρίξει την οικογένειά παρά τις κακουχίες.


(Φωτ.:Γρ.Τύπου ΥΠΕΘΑ /STR)

Χθες, η γιαγιά Ελισάβετ βρέθηκε δίπλα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που για πρώτη φορά περνάει τις πύλες του Πενταγώνου και τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα

Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο Πόντιος αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής
Όπως είχε πει στο pontos-news.gr θα μπορούσε να λέγεται και Σαρμαζανίδης, αφού κατά το ήμισυ είναι Πόντιος με ρίζες στην Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη.


(Φωτ.: Έρση Βατού)

Είναι αντιπρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας, βουλευτής του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο άνθρωπος που προώθησε το διακομματικό νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων από την οθωμανική Τουρκία. Αν και δεν μιλά ελληνικά, θεωρεί τον εαυτό του 100% Έλληνα και 100% Αρμένιο.