18 Μάιος 2016, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2016, 08:11

Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε καφέ και μπύρα

  • Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε καφέ και μπύρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Η επιβολή φόρου στην εισαγωγή καφέ, με συντελεστές από 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό που θα ισχύσει από 1/1/2017 αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις από 10% έως 20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Την ανησυχία του για την αύξηση του φόρου στον καφέ εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικώνς Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), σημειώνοντας ότι «τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ, μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο.

»Έτσι επιβαρύνεται σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά». Τονίζει δε ότι οι αυξήσει αυτές θα πρέπει να «περάσουν» στον καταναλωτή.

Το νέο Φορολογικό προβλέπει επίσης αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25% έως 35% στην μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, θα έχουμε ανατίμηση της τάξης του 7% έως 10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες.

Το γεγονός αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65% έως 70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.