17 Μάιος 2016, 18:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2016, 18:16

Τσίπρας: Η κατασκευή του αγωγού TAP καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή

  • Τσίπρας: Η κατασκευή του αγωγού TAP καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια των έργων κατασκευής του αγωγού μήκους 878 χλμ., που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας στις ακτές της Αδριατικής.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει ο αγωγός στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική βιομηχανία θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την προμήθεια κατασκευαστικών υλικών και τη συμμετοχή σε έργα. Ο Αλέξης Τρίπρας υποστήριξε επίσης ότι η κατασκευή του αγωγού συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, παράγοντες που βάζουν τέλος, όπως είπε, στην αβεβαιότητα για την οικονομία και δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.


Ο TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος 550 χλμ. και κατευθυνόμενος από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής 

Ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης χαρακτήρισε την έναρξη της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (ΤAP), ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του έργου Ίαν Μπράντσο, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε στα εγκαίνια. Υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της.

Στην αρχική φάση, ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, ποσότητα που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επαρκεί για να τροφοδοτήσει περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.