17 Μάιος 2016, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2016, 16:30

Τοπαλίδης: Η ελληνική πολιτεία να συνδράμει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

  •  Τοπαλίδης: Η ελληνική πολιτεία να συνδράμει στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρ. Τοπαλίδης με τον επικεφαλής της ΣΕΝ Ελλάδος της ΠΟΕ Γρ. Κεσαπίδη στη συνέντευξη Τύπου στην παρουσίαση των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία

Το αίτημα απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας επανέφερε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Όπως ανέφερε, η Ομοσπονδία δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με τον Νίκο Φίλη, όμως βλέπει στο πρόσωπό του έναν αρνητή της Γενοκτονίας και η συνεχιζόμενη παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας δημιουργεί πρόβλημα στη διεθνή αναγνώρισή της.

«Ουδείς τόλμησε να αγγίξει με τη σοβαρότητα που του πρέπει το θέμα της Γενοκτονίας. Γίναμε μάρτυρες ανήθικης προσβολής απέναντι στη μνήμη των προγόνων μας, γίναμε μάρτυρες άρνησης της Γενοκτονίας τους, και αναφέρομαι στις θέσεις Φίλη.

»Ο διάλογος που έλαβε χώρα για το θέμα ήταν παντελώς άκαιρος. Πίσω από οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της Γενοκτονίας βλέπουμε σκοπιμότητα. Στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για αρνητές της Γενοκτονίας», τόνισε ο Χρήστος Τοπαλίδης. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει πικρία για το πώς το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει διαχρονικά το θέμα της Γενοκτονίας, αλλά και της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Μετά από αγώνες της Ομοσπονδίας μας, στο εγχειρίδιο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου εντάχθηκε κεφάλαιο για τον Πόντο. Πέρυσι το καλοκαίρι φτάσαμε σε μια ακατανόητη αφαίρεση του συγκεκριμένου κεφαλαίου, το οποίο δεν επανατοποθετήθηκε», υπογράμμισε.

«Μαζί μας η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα»
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τοπαλίδη, ο ποντιακός ελληνισμός έχει δίπλα του στο θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος, στις 18:30, ο οποίος θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών, Αργεντινός Ντάνιελ Φέιερστιν.

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Τούρκος διανοούμενος και ακτιβιστής Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου, ο οποίος, κατά τον Χρήστο Τοπαλίδη, «είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, που έχει κάνει πολλές φορές λόγο στην Τουρκία για το θέμα της Γενοκτονίας».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ανέφερε ακόμα ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όχι μόνο των Ποντίων αλλά και των υπόλοιπων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Αρμενίων και Ασσυρίων), αφού δεν διαπράχθηκε ένα μεμονωμένο έγκλημα, αλλά επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε να επιτευχθεί φυλετική και εθνοτική ενότητα στην Τουρκία, όπως την αντιλαμβάνονταν οι εθνικιστές κεμαλιστές.

«Θέλουμε η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.

»Δεν έχουμε κάτι με τον τουρκικό λαό, που δεν τάσσεται εναντίον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Υπηρετούμε το Διεθνές Δίκαιο και τις πανανθρώπινες αξίες. Η Ελλάδα ακολουθεί τέτοια πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε να μην προβάλει τίποτα που θα δημιουργούσε οποιοδήποτε πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις. Όταν όμως δεν προβάλλεις το δίκιο σου, είσαι διαρκώς ζημιωμένος. Τιμούμε τη Γενοκτονία των προγόνων μας, διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώρισή της, απαιτούμε από την ελληνική πολιτεία να συνδράμει σε αυτό», πρόσθεσε.

Έδρα Ποντιακών Σπουδών και παρουσίαση Αρχείου του Πόντου
Τέλος, ο Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος μίλησε από τα γραφεία της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού για τη δημιουργία έδρας Ποντιακών Σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και σημείωσε ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 20:00, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να επισκεφθούν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει παρουσίαση από τη διδάκτορα Φιλοσοφίας Ουρανία Καλογερίδου του Εθνικού Αρχείου του Πόντου, στο οποίο υπάρχουν αναφορές για τη Γενοκτονία, αλλά και όλες οι πολιτικές ζυμώσεις τη δύσκολη εκείνη εποχή.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις