17 Μάιος 2016, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2016, 14:56

Πυροδοτεί αντίδραση της ΠΟΕ η κριτική Μπουτάρη για τις χωριστές εκδηλώσεις των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

  • Πυροδοτεί αντίδραση της ΠΟΕ η κριτική Μπουτάρη για τις χωριστές εκδηλώσεις των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
    Ο Χρ. Τοπαλίδης στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας το 2015 (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Την αντίδραση του προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη προκάλεσε σήμερα η έντονη κριτική που άσκησε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή ότι και φέτος θα γίνουν χωριστές εκδηλώσεις για την 19η Μαΐου από τις ομοσπονδίες των Ποντίων.

«Απευθύνουμε κάλεσμα παμποντιακό και πανελλαδικό και δεν χρειάζονται τέτοιες δηλώσεις. Καλό θα είναι να αποφεύγονται, διότι πυροδοτούν μια κρίση» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ απαντώντας στον Γιάννη Μπουτάρη.

«Εξάλλου», όπως σχολίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης, «η διοίκηση της ΠΟΕ έχει εκλεγεί σύμφωνα με την καταστατική διαδικασία της ίδιας της ομοσπονδίας».

Χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στάθηκε στις δύο χωριστές εκδηλώσεις που θα γίνουν τη 19η Μαΐου.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Και φέτος θα γίνουν χωριστές εκδηλώσεις, μια στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μία στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία προς τον Λευκό Πύργο. Θέλω να πω ότι είναι κρίμα να χαλάει η δραστηριότητα από μια διαμάχη που έχουν μεταξύ τους δύο σύλλογοι. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει να γίνει μία εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, όμως δεν θέλουν. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης από την πλευρά του εξέφρασε την έκπληξή του που δεν έγινε κάποια αναφορά στην Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου από τον δήμαρχο. «Δεν σας κρύβω ότι θα περίμενα κ. δήμαρχε, είτε στις ανακοινώσεις σας, είτε εκτός Ημερήσιας Διάταξης, να γινόταν, από πλευράς διοίκησης, αναφορά στην Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου. Θα ήθελα να υπάρξει μια πρωτοβουλία από πλευράς Δήμου. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία, καθώς έχουμε έτοιμο σχετικό ψήφισμα, το καταθέτουμε και ζητάμε την ψήφισή του», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.


Ο Σταύρος Καλαφάτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο ψήφισμα των «Εντάξει» υπογραμμίζεται πως «Το έγκλημα της Γενοκτονίας αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισής του αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, αλλά επιπλέον και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα». Παράλληλα επισημαίνεται «η συμπαράσταση στους δίκαιους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας».

Με το ψήφισμα καταγγέλλεται «οποιαδήποτε προσπάθεια πατριδοκαπηλίας, όσο και η μηδενιστική αντίληψη των εννοιών της πατρίδας και του έθνους».

Τέλος, καλούνται «η κυβέρνηση να λάβει σαφείς αποστάσεις από προσωπικές απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία προσβάλλουν ή προσπαθούν να αποδομήσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας», η Τουρκία «να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλει το ηθικό βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος» και η διεθνής κοινότητα «να λάβει ουσιαστικά μέτρα».