17 Μάιος 2016, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2016, 12:59

Πότε θα γίνει η αλλαγή φρουράς 2016 με Πόντιους Εύζωνες

  • Πότε θα γίνει η αλλαγή της φρουράς στο Σύνταγμα με Πόντιους Εύζωνες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Στις 19 Μαΐου 2011 ήταν η πρώτη φορά που Εύζωνες έκαναν την επίσημη αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φορώντας τη στολή του Πόντιου αντάρτη. Τότε το Σύνταγμα είχε ριγήσει από συγκίνηση, την ώρα που το επίλεκτο αυτό σώμα του Ελληνικού Στρατού τιμούσε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια προκειμένου η Προεδρική Φρουρά να αποκτήσει τέσσερις ακόμα στολές του Πόντιου αντάρτη, και να ανεβάσει τον αριθμό τους στις έξι.

Γι' αυτό, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του pontos-news.gr, φέτος για πρώτη φορά οι δύο Πόντιοι Εύζωνες θα μπορέσουν να δώσουν τη θέση τους σε άλλους δύο που θα κάνουν την αλλαγή φρουράς.


Η αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην εκδήλωση μνήμης του 2015

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα, αλλά και τα όσα μας είπε ο διοικητής της Φρουράς, συνταγματάρχης Αριστείδης Ηλιόπουλος, στις 19:00 από τη Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσουν στο μνημείο τέσσερις Εύζωνες: δύο ντυμένοι στα «λευκά», την επίσημη ευζωνική στολή του οπλίτη, και δύο ντυμένοι με την ποντιακή στολή. Αφού ακολουθήσουν το τελετουργικό θα πάρουν τη θέση τους για μία ώρα, μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Στις 20:00 οι δύο Πόντιοι Εύζωνες θα δώσουν τη θέση τους σε άλλους δύο που θα έχουν κατέβει από τον «τσαρουχόδρομο» της Βασιλίσσης Σοφίας. Μαζί τους και δύο Εύζωνες στα «λευκά». Έτσι, όσοι λοιπόν βρεθούν στο Σύνταγμα στις 19 Μαΐου θα είναι μάρτυρες μιας μοναδικής στιγμής: δύο Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη να φεύγουν και δύο να έρχονται, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκδηλωσεις